Izvođači i izdanja Croatia Recordsa trijumfirali s čak 43 nominacije

Nominacije za 24. izdanje Glazbene nagrade Porin proglašene su u četvtrtak navečer u zagrebačkom Absolut lounge baru Matis. Najbolji izvođači i skladbe birali su se u 33 kategorije.

Fenomenalna Osječanka, Mia Dimšić, vlasnica jednog od najvećih hitova 2016. godine, nominirana je u čak četiri kategorije sa svojom pjesmom “Život nije siv”. Neodoljivo šarmantna Mia nominirana je u kategorijama: Pjesma godine, Najbolji video broj te Najbolja produkcija i Najbolja snimka. Za razigrani video spot pjesme “Život nije siv” pobrinuo se Boris Sekulić, a za sjajnu snimku čiju je kvalitetu struka prepoznala i nagradila s dvije nominacije zaslužan je Branimir Jovanovac.

Još jedna mlada nada hrvatske glazbe, upečatljiva vokalistica Antonela Doko ove godine u iznimno jakoj konkurenciji osvojila je dvije nominacije, i to u kategorijama: Novi izvođač godine te Najbolja ženska vokalna izvedba. Sjajna Antonela će svojim napornim radom sasvim sigurno obilježiti budućnost hrvatske glazbe, pošto se u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe našla rame uz rame sa glazbenom divom Josipom Lisac, čija je pjesma “Moja magija” očekivano ocijenjena jednom od najboljih ženskih vokalnih izvedbi u protekloj godini.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe našle su se čak dvije nominacije izvođača Croatia Recordsa. Jedno od najprodavanijih izdanja u protekloj godini, sjajan album Jelene Rozge, “Moderna žena” te album Hrvoja Hegedušića “Moje najlepše kajkavske popevke – autorski otisak” diskografski su obilježili 2016. godinu te zaslužili nominacije.

Kritika je u prošloj godini imala samo riječi hvale za album “Tužna kocka” rock grupe M.O.R.T., a pokazalo se da su iste opravdane pošto je i taj album osvojio nominaciju za Porin, i to u kategoriji Najbolji album rock glazbe.

Album iznimnog benda Postolar Tripper, “Kamo sutra?”, na kojem se nalazi nekoliko velikih hitova osvojio je nominaciju u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe.

Jedan od najpopularnijih bendova u regiji, Parni Valjak prošlu godinu je obilježio sjajnim pjesmama, a struka je iste prepoznala te nominirala njihovu pjesmu “Za malo nježnosti” u dvije kategorije: Najbolja izvedba grupe s vokalom te Najbolji aranžman. Moramo se složiti da su ove nominacije i više nego zaslužene.

U kategoriji Najbolji koncertni album opet se među nominiranima pojavljuju čak dva izdanja Croatia Recordsa, a to su sjajni Vannin album “Ispuni mi želju” te nevjerojatnom emocijom ispunjen album “Matija svira Arsena – Live in ZKM” našeg najpoznatijeg jazz pijanista Matije Dedića.

U kategorijama jazz glazbe izvođači Croatia Recordsa opravdali su hvale kritike te su nagrađeni s čak sedam nominacija.

Tri izdanja u nakladi Croatia Recordsa nominirana su u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. To su fenomenalni album “Criss-Cross” Jazz Ex-Tempore Orchestra pod vodstvom Elvisa Stanića, zajednički album Matije Dedića i Šimuna Matišića, “Fortune smiles” te konceptualni album “Spiritual Market” slikara i vrhunskog kontrabasista Vedrana Ružića.

Vedran Ružić trijumfirao je te osvojio nominaciju i u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe za snimku “Navigare”. Bend upečatljivog naziva, 4in3+1 osvojio je nominaciju u istoj kategoriji skladbom “Donna Lee is pissed off”, autora Joea Kaplowitza.

U sljedećoj kategoriji, Najbolja izvedba jazz glazbe također su dominantni izvođači Croatia Recordsa sa dvije nominacije. Izvrsni duo Bow vs. Plectrum u suradnji s Matijom Dedićem nominiran je za izvedbu skladbe “Donna Lee”, a Matija Dedić je u duu s Šimunom Matišićem nominaciju osvojio i za izvedbu skladbe “Fortune smiles” s istoimenog albuma.

Kategorija Najbolji album folklorne i klapske glazbe zabilježila je nominaciju sjajnog izdanja “50. festival dalmatinskih klapa Omiš 2016. – večer novih skladbi”, dok je inovativni album Singrlica “Ajde cure u…” nominiran u kategoriji Najbolji album etno glazbe.

Apsolutna dominacija izdanja Croatia Recordsa ostvarena je u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe. Tri sjajna izdanja, “Siniša Leopold – Gold Collection” Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a, album “Šta kog’ briga kako živim” Šime Jovanovca te album starogradskih pjesama Jacquesa Houdeka “Tko je, srce, u te dirn’o?” u Splitu će se 17.3. natjecati za nagradu Porin.

Nominaciju u kategoriji za Najbolji aranžman je uz Huseina Hasanefendića Husa u skladbi “Za malo nježnosti” osvojio i Ante Gelo, koji je nominiran i za nevjerojatan aranžman Vannine pjesme “Jedina”.

U kategorijama klasične glazbe također ne manjka izdanja u nakladi Croatia Recordsa, a album “Sunčana polja” Zagrebačke filharmonije kojim ravna maestro Pavle Dešpalj je u jakoj konkurenciji osvojio čak četiri nominacije i to u kategorijama: Najbolji album klasične glazbe, Najbolja izvedba klasične glazbe u skladbi “Sunčana polja” Blagoja Berse te u kategorijama Najbolja produkcija albuma klasične glazbe te Najbolja snimka albuma klasične glazbe. U kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe nominiran je Trio Solenza sa skladbom “Cvijet Šaronski, tri pjesme za sopran, klarinet i klavir” autorice Olje Jelaske.

U kategoriji Najbolji tematsko – povijesni album glazbeni urednik Croatia Recordsa Davor Drezga nagrađen je s dvije nominacije i to za veliko diskografsko otkriće, izdanje popularnih Đavola, “Đavoli – Live in Studio M/ Kulušić live” te za “Boško Petrović – Original album collection, vol. 1 i 2” koji okuplja originalna izdanja Boška Petrovića na jednome mjestu.

Jedna od najpopularnijih duhovnih grupa, bend Emanuel, po prvi put je nominiran za Porina, i to u prestižnoj kategoriji Najbolji album popularne duhovne glazbe, a u istoj kategoriji nominirano je i izdanje prošlogodišnjeg Uskrs festa u zajedničkoj nakladi Croatia Recordsa, Cro Sacra i Hrvatskog katoličkog radija.

“Karlovačko Rockoff 2016.” i “19. Dalmatinska šansona Šibenik 2016.” su izdanja nominirana u kategoriji Najbolji album s raznim izvođačima.

Prestižne kategorije instrumentalne glazbe obilježile su čak četiri nominacije izvođača Croatia Recordsa. U kategoriji Najbolji instrumentalni album nominiran je hvalevrijedan istoimeni prvijenac dua Bow vs. Plectrum te album poznatog i omiljenog klavijaturiste Jurice Leikauffa, “Rush”. Bow vs. Plectrum imaju i nominaciju za najbolju instrumentalnu izvedbu koju su zaslužili izvedbom skladbe “Mista dance” autora Filipa Novosela, a u istoj kategoriji im se pridružio i Matija Dedić izvedbom skladbe “Ni ti ni ja” s albuma “Matija svira Arsena – Live in ZKM”.

Svim nominiranima čestitamo i želimo sreću na proglašenju dobitnika prestižne diskografske nagrade Porin koje će se održati u spliskoj Spaladium Areni 17.3.2017.!

(135)

Izvođači i izdanja Croatia Recordsa trijumfirali s čak 43 nominacije