Kultne pjesme i njihove obrade na novom vinilu ‘Zimzeleno a novo 3’

Sjajna suradnja Croatia Recordsa i emisije “Music pub” eminentnog glazbenog urednika i radijskog novinara Zlatka Turkalja nastavljena je objavljivanjem trećeg vinila iz ekskluzivne edicije “Zimzeleno a novo”, koja donosi 7 čuvenih, originalnih snimki nekih od naših najpoznatijih pjesama i njihove nove interpretacije u izvedbi naših najperspektivnijih mladih izvođača.

Projekt “Zimzeleno a novo” pokrenut je 2015. godine kao akcija kojom će se na inovativan način – povezivanjem značajnih autora i interpreta iz 60-tih, 70-tih i 80-tih godina s današnjim glazbenim snagama – predstaviti hrvatska glazbena kultura. Prvo izdanje toliko je oduševilo struku i publiku da su pohvale na račun ideje i realizacije dovele do uspostave prestižne, prepoznatljive serije.

Treće izdanje donosi 7 novih glazbenih “parova” koji na fascinantan način osvjetljavaju naše antologijske pjesme, redom iz 80-ih godina: uz Haustorovu “Radio”, tu je njezina obrada u izvedbi Flyera, uz Valjkovu “Nedu”, verzija Elvisa Sršena Noe, Filmovu “Zonu sumraka” na retro način obradile su Rezerve, novo čitanje pjesme “Sama” benda Cacadou Look ponudila je Mia Dimšić, “Čuvaj se” grupe Denis & Denis prati K.I.P.-ova interpretacija, “Ma kog’ me boga za tebe pitaju” Prljavog kazališta otpjevao je Mateo Pilat, dok je pjesmu “Sasvim slučajno” benda Xenia u svom stilu izveo Bang Bang.

“Svakom novom verzijom u ovoj glazbenoj akciji ne želi se dobiti tek običan prepjev, samo nova snimka, već pjesma koja koja će zadržati osnovnu melodiju, ali i potrebni kreativni odmak od originala i što je važno, čvrstu povezanost sa novim izvođačem. To nije uvijek lako postići, jer radi se o zadacima – pjesmama koje su glazbeni dokumenti svoga vremena.” – komentira gospodin Turkalj svoj odabir.

Eminentni glazbeni urednik, voditelj te vrsni poznavatelj domaće, ali i svjetske glazbene scene Zlatko Turkalj želio je podsjetiti na čuvene glazbene materijale koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena i vratiti ih u radijske i televizijske programe. Idejni plan bio je kroz te legendarne pjesme predstaviti i nove domaće glazbene snage koje, bez obzira na svoj odličan rad i kvalitetu, teško dolaze do prostora u medijima, a tako i teže do publike. Ideju je podijelio s predsjednikom uprave diskografske kuće Croatia Records, Želimirom Babogredcem, koji ju je svesrdno podržao i omogućio njenu realizaciju.

“Kad mi je Turki iznio svoju ideju, odmah sam vidio da je to nešto što nam treba. ‘Zimzeleno’ je pravi primjer ponovnoga otkrivanja odličnih pjesama. Mlađi su izvođači u potrazi za novim pjesmama, a glazbeni svijet pokazuje da se može uzeti i pjesma koja stoji u ladici i pokazati je svijetu u novome ruhu, na poseban i svakome izvođaču svojstven način”, komentirao je gospodin Babogredac odluku o suradnji.

“Zimzeleno a novo” se, osim originalnim konceptom objave izvornih snimaka te njihovih obrada u izvedbi mlađih glazbenika, izdvaja i gramofonskom pločom kao nosačem zvuka što oduševljava mnogobrojne ljubitelje jedinstvenog zvučnog ugođaja koji daje vinil.

Činjenica je da su sve nove verzije s prvog (“Sreća” – Antonela Doko, “Kuća za ptice” – Queen of Sabe, “Stare ljubavi” – M.O.R.T., “Negdje postoji netko” – Gatuzo i “Svijet je moj” – Bang Bang) i drugog izdanja (“Plavuša” – Fluentes, “Balada” – Renata Sabljak, “Ostala si uvijek ista” – The Answer, “Šuti moj dječače plavi” – The Blondes, “Sad si tu” – Auguste i “Vjeruj u ljubav” – Vindon Havin) postale sastavni dio radijskog programa Hrvatskoga radija i lokalnih radio stanica. Da će i ovo izdanje biti puno sjajno prihvaćenih verzija pokazale su K.I.P.-ova obrada Denis & Deni i obrada Filma u izvedbi Rezervi, koje su izvrsno prihvaćene kao najavni singlovi.

(282)

Kultne pjesme i njihove obrade na novom vinilu ‘Zimzeleno a novo 3’