Monografija “Od početka do uništenja” oživjela kultni Saloon

Kultni zagrebački klub Saloon na jednu je večer ponovo otvorio svoja vrata kako bi se promovirala monografija ” Od početka do uništenja” autora Damira Jiraseka, a koja je svojevrsni presjek 4 desetljeća postojanja ovog popularnog kluba.

„Saloon je stvarno jedna povijest, povijest jednog zabavljanja, ali i povijest jednog života, povijest nekoliko generacija koje su ovdje dolazile. Počevši od moje generacije, ja sam ovdje bio prva generacija posjetitelja koja je dolazila kada je Saloon otvoren pa evo do sada ovih mladih ljudi koji dolaze, a tu je puno slika, imena i svatko će pronaći nekoga od svojih.“ Istaknuo je Vojo Šiljak, hrvatski novinar, radijski i televizijski voditelj.

Monografija je podijeljena na 4 dijela koja nas vode kroz 4 desetljeća postojanja kluba, a u njoj je izloženo mnoštvo fotografija na kojima će se mnogi pronaći.
„Skupili smo oko 50 000 fotografija koje je naš urednik Damir Jirasek probrao i napravio jedno malo remekdjelo tj. 4 desetljeća jednog noćnog kluba i jednu stvarno super knjigu. S tekstom je obuhvatio cijelu priču, a dijeli se na 4 desetljeća ( 70te , 80te, 90te, 2000te) koja imaju podnaslove: DJi, događaji, anegdote, ljubavne priče , sportske reprezentacije, kumovi. Dakle vrhunska knjiga i jedan savršen poklon.“- rekao je vlasnik Maro Srezović.

Klub je otvoren davne 1970.godine, a od samih je početaka bio omiljeno okupljalište zagrebačke mladeži, mjesto gdje su sklopljena mnoga prijateljstva i stvorene nove ljubavi, a vrlo su ga rado posjećivale kako domaće tako i strane javne ličnosti.
„Bilo je oskarovaca; bio je Pierce Brosnan, bio je Jackie Chan koji je tu jednom čuvaru na ulazu darovao nančuke, bio je Telly Savalas, Yves Montand sa svojom suprugom, Simone Signoret, William Hart; oskarovac koji je dobio Oscara 3 dana prije nego što je došao u Saloon pa je u Saloonu slavio svog Oscara, a nije ga slavio u Hollywoodu. Bilo je stvarno svjetski poznatih ljudi.“ nabraja autor monografije Damir Jirasek.

Moderan pop-rock glazbeni program Saloona redovito je bio popraćen nastupima najpopularnijih glazbenika, a grupi Colonia bio je nezaobilazno stajalište na njenim turnejama. Boris Đurđević iz Colonije napominje:
„Izlazio sam dosta često, a Colonija je imala tu jedno 4,5 koncerata i dosta nas vežu prekrasne uspomene. Ja sam jako volio tu izaći jer je tu uvijek bila najbolja glazba u gradu, a ekipa koju sam znao iz grada čitava je bila u Saloonu, morao si biti u Saloonu . Bilo je još nekoliko popularnih zagrebačkih klubova, ali Saloon je ipak bio number 1.„

Promociju monografije koja održana točno 48 godina od velebnog petka 13.1970te kada je klub prvi put otvorio svoja vrata posjetile su mnoge poznate osobe koje su s ushićenjem pronalazile sebe na fotografijama, a jedna od njih je bio i Vladimir Kočiš koji se rado prisjeća slavnih dana Saloona.
„Izlazio sam u Saloon ali i jako puno nastupao. Malo prije su me neki kolege novinari pitali sjećam li se broja nastupa, ali ne mogu ih se sjetiti, bilo ih je preko 50 i to u razno raznim kombinacijama (s Novim Fosilima, samostalno, kao gost mnogih mojih kolega). Saloon je bilo kultno mjesto, tu se moralo doći. Ja ne znam koja je to bila energija, a pogotovo unutra kada se došlo kao da ste došli u jedan drugi začarani svijet“- kaže Vladimir Kočiš.

Nastupi brojnih popularnih glazbenika, dobra zabava, interijer koji je pratio trendove te lokacija u jednom od najljepših zagrebačkih kvartova- Tuškancu, osigurali su Saloonu status kultnog kluba i upisali ga u povijest zagrebačke klubske scene.

Ana Profozić

(44)

Monografija “Od početka do uništenja” oživjela kultni Saloon