Neno Belan i Fiumensi s pjesmama Đavola otvorili novouređenu Tvornicu kulture

Neno Belan i Fiumensi izvrsnim su koncertom upriličili otvaranje preuređene Tvornice Kulture. Večer je bila posvećena jednoj od najvažnijih domaćih rock grupa u povijesti- Đavolima, a Belan je publiku proveo kroz sve studijske albume te popularne grupe.

 “Tvornica je vrhunski klub i zbilja mi je čast i zadovoljstvo da smo upravo mi dobili priliku da otvorimo obnovljenu Tvornicu. Prije nepuna 3 mjeseca imali smo veliki koncert na zagrebačkoj Šalati gdje smo se s gostima predstavili u punom sjaju. Sada mi se činilo da je prekratki rok da ponovimo isti repertoar, stoga smo se odlučili za ovu varijantu i mislim da je to publici večeras bilo zanimljivo jer su Đavoli bili upravo klupski bend, a ovo je klub i svi vole stare pjesme Đavola“, izjavio je Belan.

Grupu Đavoli Neno Belan je osnovao u Splitu 1984. godine. Grupa je 80-tih izdala tri ploče ,a krajem 90-tih i jednu povratničku. Belan je publiku proveo kroz sva četiri albuma, otpjevavši oko 30 pjesama.

„S nama je na bini naš prijatelj i saksofonist Jakša Jordes jer zvuk Đavola bez saksofona ne može postojati. Ovim koncertom mlađoj publici koja možda nije bila ni rođena kada su te pjesme nastale prikazujemo kako je to nekada zvučalo, a stariju publiku koja je s nama čitavo vrijeme vraćamo u dane mladosti“, nastavlja splitski glazbenik.

Uvertira u koncert bio je energičan nastup makarskih Rezervi.

„Čast nam je što smo tu, pogotovo što otvaramo novu Tvornicu u ovom preuređenom izdanju. Također nam je čast što sviramo prije Nene Belana, a pogotovo zbog toga što sviraju Đavole koje smo često znali puštati na probama i proveli dosta večeri uz njih“, rekao je Šime Lalić iz grupe Rezerve.

Početkom ljeta mladi rockeri objavili su svoj album prvijenac nazvan “Ravno u zamku”.

„Mislim da je ovaj album kao prvi album benda dosta dobro prihvaćen od strane publike, a „Ravno u zamku“ bi predstavljalo neku našu samoobranu koju smo imali tijekom snimanja jer smo se oslobodili svega i mogli raditi i snimati u svom smjeru.“ Ravno u zamku“ je odavno naša parola“, izjavio je Šime.
Osim što su objavili novi album, dečki iz grupe Rezerve ovo su ljeto puno i nastupali. Hoomstock, AjCha Festival i Budva bile su samo neke od njihovih destinacija, a malo je reći da je publika objeručke dočekala njihove autorske pjesme. Kao obično, ovog je ljeta puno koncerata i iza Belana i Fiumensa.

„Mi smo band koji jako puno svira i na godišnjem nivou to je 70, 80 pa nekad i 90 koncerata diljem lijepe naše pa i šire. Uvijek sviramo, ali naravno najveća gužva je ljeti te u 12. mjesecu, a u ostalim mjesecima se nešto manje svira, oko 3,4 ili 5 koncerata mjesečno. Sljedeći koncert koliko znam je u Bjelovaru“, rekao je Belan.

Preuređena Tvornica Kulture svoje je novo ruho predstavila na najbolji mogući način, uz Belanove hitove koji su se pjevali do kasnih sati.

Autor: Ana Profozić

(46)

Neno Belan i Fiumensi s pjesmama Đavola otvorili novouređenu Tvornicu kulture