Predstavljen novi album Oratorijskog zbora crkve sv. Marka “Osanna va višnih”

Zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i diskografska kuća Croatia Records predstavili su novi album “Osanna va višnih – Hrvatske mise u crkvi sv. Marka” u izvedbi zbora Cantores Sancti Marci i orguljaša Pavla Mašića, a pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača.

‘Radi se o repertoaru koji smo redovito izvodili, odnosno redovito ga izvodimo svake nedjelje na svetim misama u crkvi sv. Marka i upravo po tome je ovaj zbor crkve sv. Marka postao prepoznatljiv u Zagrebu i izvan Zagreba’, istaknuo je čembalist i orguljaš, Pavao Mašić.

Na promociji albuma u Hrvatskom društvu skladatelja predstavljene su tako tri velike mise za zbor i orgulje hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, čime se ujedno podsjeća i na bogatu glazbenu tradiciju crkve sv. Marka koja seže u povijest sve do 1356. godine kada je dokumentiran prvi spomen orgulja i orguljaša u Hrvatskoj. Danas u toj crkvi djeluje Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci, nasilno ugašen 1945. godine i ponovno obnovljen 1988. godine vizionarskom inicijativom prof. Nevena Valenta. Ovim izdanjem tako se obilježava i 30. obljetnica novoobnovljenog zbora, kojega od 2011. godine vodi mladi dirigent Jurica Petar Petrač.

‘Važno je napomenuti da su sve tri mise na redovitom repertoaru našeg zbora. Zaista ih redovito izvodimo, a za snimanje to nije nešto što izvodite samo jednom i da je gotovo u pet minuta. To je nešto što ostaje za zauvijek. Crkva sv. Marka je na Gornjem gradu i kao što znate Gornji grad je popločen onim kamenim pločama i buka je kad bilo kakvo vozilo prođe onuda’ –  dirigent zbora Cantores Sancti Marci, Jurica Petar Petrač

‘Prije gotovo godinu dana smo snimali ovaj CD u crkvi sv. Marka u nekoliko noći, moram reći da dosad sam snimao solističke CD-e tako da je ovo bio jedan kondicijski trening. Riječ je o jednom velikom zboru od 40-ak ljudi plus dirigent i orguljaš te se svaki šum naravno čuje. Tako da nam je bilo vrlo intenzivno to snimanje’ – čembalist i orguljaš, Pavao Mašić.

Pavao Mašić

Izdanje je popraćeno dvojezičnom knjižicom koja donosi iscrpan tekst Hrvoja Bebana s detaljnim informacijama o cjelokupnom repertoaru, kao i bogatoj notnoj ostavštini Arhiva Oratorijskog zbora. Petrač ističe kako je snimanje u crkvi sv. Marka bio vrlo zahtjevan proces ali je snimanje u ambijentu kakav pruža Markova crkva poseban doživljaj te daje poseban zvuk.

‘Svi smo uvijek samokritični i smatramo da smo neke stvari mogli bolje ali mislim da je zbor u ovom smislu, kao što pokazuje kroz svoj rad i uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, jedan kvalitetan nosač zvuka s jednim hrvatskim repertoarom. To je nešto što je bilo potrebno zborskoj sceni i općenito hrvatskoj kulturi’, –  dirigent zbora Cantores Sancti Marci, Jurica Petar Petrač.

Čembalist i orguljaš, Pavao Mašić poziva sve, ukoliko nisu uživo čuli zbor Cantores Sancti Marci, neka navrate svake nedjelje u crkvu sv. Marka gdje će moći uživati u izvedbama predstavljenog albuma.

(168)

Predstavljen novi album Oratorijskog zbora crkve sv. Marka “Osanna va višnih”