Prvi solistički koncert Matka Jelavića u dvorani Lisinski

U srijedu, 29. ožujka 2017. u 20 sati nakon 29 godina pjevačke karijere, poznati splitski pjevač, tekstopisac i skladatelj Matko Jelavić održati će svoj prvi solistički koncert u KD Vatroslava Lisinskog. Tom prigodom otpjevati će svoje najveće hitove među kojima su Ta divna splitska noć, Rodija se sin, Ti, samo ti, Na plavom Jadranu, Jedne noći pokraj Save, Pianino…

Gosti na koncertu: Klapa Iskon, Danijela Pintarić, Marko Jelavić, Jasna Zlokić, a sve će ih pratiti orkestar vrhunskih glazbenika iz Splita i Zagreba.

Matko Jelavić je glazbenik: pjevač, skladatelj i instrumentalist; rođen je u Splitu, 29. ožujka 1958. Glazbenu karijeru počeo je kao bubnjar u raznim splitskim skupinama. Iskustvo nastalo u pratećim grupama pjevača zabavne glazbe, na ljetnim hotelskim svirkama, a posebno u studijskom radu, učinilo je Matka vrsnim i kompletnim glazbenikom.

Najvažnija je iz tog doba, ipak, bila grupa Metak. Glazbom, a osobito angažmanom u tonskom studiju Tetrapak, bitno je utjecala na stvaranje rokerske škole u Splitu i Dalmaciji te je iznjedrila neke od najvećih glazbenih zvijezda Hrvatske.

„Metak“ danas uživa status kultne grupe, a dva objavljena albuma „U tetrapaku“ i „Ratatatatija“ te singlovi „Da mi je biti morski pas“, „Ona ima svoju dragu mamu“ i „Šijavica“ smatraju se neprolaznim ostvarenjima. Nakon razlaza grupe, Matko počinje pisati skladbe za druge pjevače.

Njegov se skladateljski angažman uglavnom temeljio na Splitskom festivalu, tada najpopularnijem festivalu zabavne glazbe u zemlji; od 1983. godine i skladbe „Uspavanka“ (za Dalibora Bruna), preko niza skladbi po raznim festivalima do „Dobra večer, prijatelji“ za Milu Hrnića, pjesme iz 1987. godine, koja je otvorila novo poglavlje u karijeri Matka Jelavića. Pjesma je osvojila drugu nagradu publike i Grand prix stručnog ocjenjivačkog suda; lansirala je autorski dvojac Matko Jelavić-Zvonimir Stipičić Miš kao jedan od najuspješnijih tandema hrvatske zabavne glazbe.

Naravno, pravi uspjesi slijede od 1988. godine, kad se Matko prihvatio i uloge interpretatora vlastitih pjesama. Primajući nagrade za skladbu „Dobra večer, prijatelji“ 1987. na Splitskom festivalu, Matko je otpjevao samo nekoliko stihova, na veliko odobravanje publike.

jelavic-2

(764)

Prvi solistički koncert Matka Jelavića u dvorani Lisinski