“Splitska dica” Zlatka Galla promovirana u beogradskom Parobrodu

Knjiga “Splitska dica – od zidića do vječnosti” najnovije izdanje Croatia Recordsa u seriji knjiga o glazbi, uz veliki broj posjetitelja promovirana je u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Proizašla iz pera plodnog splitskog glazbenog kritičara, novinara i publiciste Zlatka Galla, ova knjiga posvećena je jednoj od najzanimljivijih domaćih glazbenih scena, trajno određenoj i zvukom mediteranske “južnjačke utjehe” i glazbe s asfalta i “vatrenih ulica”. Na promociji su govorili Želimir Babogredac, Zlatko Gall, Petar Janjatović, Nikola Nešković, Neno Belan, dok je moderator bio Branko Rosić.
Promociji je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Gordan Bakota.

Profesionalno prateći scenu od 1979. godine, Zlatko Gall je u nju utkao desetljetna zbivanja i poduhvate, u ovom važnom glazbenom središtu specifičnog podneblja i mentaliteta. Temeljeći knjigu na svojim kritikama i zapisima s lica mjesta i vremena, a ne retuširajući povijesti “naknadnom pameću”, Gall je kroz sedam poglavlja “Splitsku dicu” učinio dragocjenim svjedočanstvom vremena i kulturnog života jednog grada, prateći scenu od njenih ranih, zabavno-glazbenih početaka, do najnovijih – aktualnih protagonista bujajuće nezavisne scene. Bilo da je riječ o estradi i “zabavnjacima”, rocku, funku ili hip hopu, velikim “stupovima” splitske scene ili onim manje poznatim izvođačima lokalnog dometa, Zlatko Gall je ovom retrospektivom, kroz osobna svjedočanstva, napravio važan korak u dokumentiranju i dešifriranju genetskog koda splitske glazbe, i svega onog što njene aktere razlikuje i povezuje.

Zanimljivim pričama koje pogađaju “u sridu” splitske scene nitko neće ostati ravnodušan, a uz ovu bogato grafički opremljenu knjigu na 240 stranica, Croatia Records svim čitateljima na poklon daje i download kôd za preuzimanje čak 106 pesama nikad ranije objavljenog, jedinstvenog odabira kompozicija splitskih izvođača, koji tematski prati poglavlja u knjizi.

Foto: Željka Dimić

(31)

“Splitska dica” Zlatka Galla promovirana u beogradskom Parobrodu