John Malkovich otvara sezonu u Lisinskom

Ove subote, 7.listopada počinje nova sezona ciklusa „Lisinski subotom“. Otvorit će ju holivudski glumac John Malkovich koji će nastupiti kao pripovjedač uz solističke nastupe mlade pijanistice Anastasije Terenkove, te proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića. Glazbenu pratnju dat će im Varaždinski komorni orkestar.

-Jako sam sretan što sam tu, nikad prije nisam nastupao u Zagrebu. U Hrvatskoj sam dosad nastupio nekoliko puta u Dubrovniku s prijateljem Julianom Rachlinom. Djelo koje ću izvesti razvio sam prije tri godine s istaknutom ruskom pijanisticom Kseniom Kogan, a sada ga izvodim s jednako sjajnom Anastasijom Terenkovom”, rekao je slavni glumac.

Malkovich će utjeloviti glas Fernanda Vidala Olmosa iz poglavlja “Izvještaj o slijepima” romana “O junacima i grobovima”, koji će se ispreplitati s glazbom Koncerta za glasovir i gudače Alfreda Schnittkea.

Na danas održanoj konferenciji za medije John Malkovich je progovorio o svojim korijenima, ali i glazbenom ukusu. Istaknuo je kako sluša sve vrste glazbe, te da nema formalnog glazbenog obrazovanja.

-Jučer sam posjetio mjesto iz kojeg je navodno bio moj djed, tako mi je rečeno. Moj je otac govorio za svog oca da je najveći lažov na svijetu i da je čak lagao o svom imenu. Tako da je teško reći odakle sam. Godinama nakon smrti mog oca, a on je preminuo dosta mlad, sjećam se da mi je majka jednom rekla da je pročitala u novinama da sam Hrvat. I tad me pitala-zašto govoriš to? Pa mi smo Crnogorci! Nitko mi ranije to nije rekao. Kad odem u Bosnu, svi mi govore da sam Bosanac, tu da sam Hrvat i tako dalje, objasnio je Malkovich istaknuvši kako je odrastao isključivo kao Amerikanac.

Slavni glumac otvorit će ciklus „Lisinski subotom“ koji se nastavlja sve do svibnja. U ovoj sezoni koja donosi 14 sjajnih koncerata nastupit će između ostalih, Bergenska filharmonija, jedan od najstarijih svjetskih orkestara, a Ivo Pogorelić zatvorit će sezonu.

(221)

John Malkovich otvara sezonu u Lisinskom