Singrlice predstavile album ‘Ajde cure u…’ nominiran za Porina

Vokalni ansambl Singrlice predstavile su sinoć album “Ajde cure u…” u studiju Bajsić na Hrvatskoj radioteleviziji, a njihov je koncert izravno emitiran na valovima Radio Sljemena u sklopu emisije “Etno, fletno!”. Singrlice su u zanimljivom programu koji je trajao sat i pol predstavile pjesme s aktualnog albuma koji je u nakladi Croatia Recordsa objavljen u studenom prošle godine, a u kategoriji za Najbolji album etno glazbe konkurirat će na skorašnjoj dodjeli nagrada Porin. Voditelj programa bio je uvijek duhoviti Frano Ridjan.

Finalistice HRT-ovog showa “Do posljednjeg zbora” od samih početaka djelovanja spajaju tradicijsku glazbu s modernim glazbenim izričajima, a novi album spaja tradicijske napjeve Hrvatske i elemente smooth jazza, soula i funka. Na ovom izdanju Singrlice su udružile snage s poznatim saksofonistom i kompozitorom Igorom Geržinom koji je fenomenalnim aranžmanima i produkcijom po nebrojeni put dokazao da je područje smooth jazza njegov “domaći teren”. Zanimljiva harmonijska i ritmička jazzy rješenja u kombinaciji s hrvatskim narodnim pjesmama rezultirala su uistinu zanimljivim materijalom koji će sasvim sigurno naći svoju brojnu publiku.

Za album su Singrlice pod voditeljskom palicom Tomislava Jozića odabrale 10 tradicionalnih pjesama iz raznih krajeva Hrvatske poput “Ljelje”, “Kriči, kriči tiček” i “Jarebica, lepa ftica” želeći ih približiti široj publici i potvrditi izvođačku zrelost ansambla. Singrlice su dosad objavile dva albuma – “Singrlice” iz 2008. bio je nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma, dok je album “Made in tradicija” osvojio tu prestižnu nagradu 2011. godine.

Nominacija za diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma potvrđuje ono što sam i mislio reći još prije objavljivanja nominacija – ovo izdanje je jedno od najboljih etno/modern jazz uradaka koje sam čuo u zadnjih nekoliko godina. Jedina zamjerka bi bila da su možda trebali obuhvatiti još neke krajeve Hrvatske i obraditi njihove tradicionalne pjesme, iako su to već učinili izdanjem “Made in Tradicija” iz 2010. godine, no ne s Geržinom koji bi im mogao biti suradnik i na sljedećim izdanjima. Sjajno zvuče u njegovom glazbenom aranžmanu, ali bilo u kombinaciji s njim ili nekim drugim, treba ih pohvaliti na trudu da stare pjesme otrgnu iz zaborava i predstave ih svim generacijama u nekom novom ruhu”, napisao je Nikola Knežević s portala Music Box.

Singrlice čine djevojke s dugogodišnjim iskustvom iz raznih folklornih društava koje privlači ideja o povezivanju današnje glazbe s tradicijskim folklornim pjesmama s ciljem pronalaženja puta do većeg dijela slušateljstva. Ljubav prema folkloru djevojke su okrunile kolekcijom hrvatskih tradicionalnih napjeva, poštujući izvornost i bogatstvo pjesme, a istovremeno ih odjenule u novo ruho suvremenih aranžmana. Na albumu osim Igora Geržine gostuju i mnoga druga poznata imena poput Ante Prgina Surke, Jurice Leikauffa i ukrajinskog violinista Oresta Shourgota.

(406)

Singrlice predstavile album ‘Ajde cure u…’ nominiran za Porina