Veliki koncert Matije Dedića u beogradskom Sava centru

Vodeći klavirist i jazz glazbenik na ovim prostorima, Matija Dedić nastavlja oduševljavati publiku i osvajati scene dok utisci senzacionalnim albumom “Matija svira Arsena” ne jenjavaju. Matija Dedić održat će koncert u beogradskom Sava centru (na pozornici Sava centra) 20.5.2017. godine sa početkom u 20 sati.

Koncert “Matija svira Arsena” bit će održan u sklopu proslave 40. godina postojanja Sava centra. Konferencija za novinare povodom predstojećeg koncerta bit će održana 20.4.2017.godine u Art ceffeu, s početkom u 12 sati.

Album “Matija svira Arsena”, sada već antologijsko djelo, postigao je niz fantastičnih trijumfa, među kojima je i čak pet Porina za 2016. godinu. Album je proglašen albumom godine, a dobio je i nagrade za najbolju izvedbu jazz glazbe (“Ni ti ni ja”), najbolji aranžman (“Kuća pored mora”), najbolji instrumentalni album, te najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe (Matija feat. Miroslav Tadić za kompoziciju “Ne plači”).

Svim dosadašnjim uspjesima, pa i onim na komercijalnom nivou, potvrđeno je ono što je već duže vrijeme poznato ne samo ljubiteljima jazza i instrumentalne glazbe, nego i najširoj publici, da je Matija Dedić proizveo kultni album, koji nesumnjivo, sada već možemo reći, pripada glazbenom kanonu.

Osmišljen kao dirljiva muzička posveta njegovom preminulom ocu, neponovljivom Arsenu Dediću, “Matija svira Arsena” donosi 12 nezaboravnih izvođenja na kojima su se na rijedak način stopili izuzetan emocionalni sadržaj i vanserijsko glazbeno umijeće. To njegovo svojstvo nije moglo promaknuti ni struci ni javnosti, a činjenica da je intimni instrumentalni album bio na prvom mjestu prodaje (najprodavaniji album 2016. godine) samo potvrđuje o kakvom umjetničkom ostvarenju je riječ.

Matijin koncert “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, koji je održan u Zagrebačkom kazalištu mladih, a koji je zabilježen na DVD izdanju, nagrađen je na ovogodišnjem Porinu u dva navrata: proglašen je najboljim koncertnim albumom, dok je izvedba kompozicije “Ni ti ni ja” nagrađeno za najbolju instrumentalnu izvedbu. Matijin veliki uspjeh zaokružio je Porin za najbolju izvedbu jazz glazbe, koji su on i brilijantni mladi vibrafonist Šimun Matišić osvojili za interpretaciju kompozicije “Fortune Smiles” s istoimenog albuma.

Publika u Sava centru u Beogradu, 20.5. imat će priliku osjetiti dojmljivost Matijinih interpretacija Arsenovih kompozicija i istinski uživati u ostvarenju ovog izuzetnog glazbenika, na vrhuncu njegove umjetničke izražajnosti.

(255)

Veliki koncert Matije Dedića u beogradskom Sava centru