23. lipnja počinje Zagreb Classic

Počinje još jedno izdanje Zagreb Classica i ove godine ponovno donosi koncerte vrsnih glazbenika pod otvorenim nebom.

Između ostalog moći ćemo vidjeti Misu Mediteranu Tončija Huljića i Hane Huljić. Riječ je o prvom takvom djelu u svijetu, a radi se o jedinstvenoj kombinaciji duhovne i pop-glazbe. Ovaj sakralnikoncerti svoju je praizvedbu imao na Splitskom ljetu 2021. godine.

Pop Misa Mediterana kreirana je po svim postulatima liturgijske mise te je svojevrsni spoj mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda. Umjetnički nerv autora učinio je svoje i iznjedrio iznimno djelo podijeljeno na tri dijela ukupnog trajanja 78 minuta: prvi je dio sama koncertna misa sa stavcima Kyrie Eleison, Gloria, Credo, Sanctus Benedictus, Agnus Dei. Drugi dio čini Dies Irae autorice Hane Huljić, dok je treći dio naziva Ave Maria.

Ovo je prva pop-misa na svijetu te je odobrena od strane Vatikana, gdje je ujedno arhivirana, a za nju postoji veliko zanimanje da se predstavi diljem Hrvatske, ali i šire.

Alfi Kabiljo, hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer, autor je glazbe za brojne filmove i televizijske serije, kao i skladatelj brojnih popularnih i višetruko nagrađivanih skladbi i šansona.

Najznačajniji trag zasigurno je ostavio kao začetnik zagrebačke škole mjuzikla – upravo su mjuzikli pečat njegovog skladateljskog opusa.

Ovogodišnji Zagreb Classic open air prilika je da se tom iznimnom autoru u povodu njegovih značajnih obljetnica oda zasluženo priznanje, a zagrebačku publiku nagradi uvijek rado slušanim arijama.

(23)

23. lipnja počinje Zagreb Classic