17. izdanje festivala Šokačke pisme u Županji

Glazbeni festival Šokačke pisme odžati će se 26. lipnja se u Županji u svom 17. izdanju.

Najvažniji razlog pokretanja festivala je očuvanje i predstavljanje glazbene baštine koja se njeguje u ovom dijelu panonske ravnice, među žiteljima Slavonije, Baranje, Srijema, Banata i Bačke.

Samo neki od pokretača ideje za festivalom bili su Damir Bačić, Mario Vestić, Krešimir Stipa Bogutovac, Ilija Nikolić, Stanislav Oršolić, Josip Maričić, Karlo Oršolić, Josip Kobašević, Šima Jovanovac i Branimir Jovanovac.

Na festivalu su do sada nastupili svi najpoznatiji izvođači tamburaške glazbe: Najbolji hrvatski tamburaši, Dike, Patria, Kristali, Šima Jovanovac, Željko Lončarić, Stjepan Jeršek, Slavonski Bećari, Ravnica, Đeram, Garavuše, Bosutski bećari, Tambura Band, Džentlmeni, Prijatelji, Slavonci, Hajo, Cure iz CEntra i mnogi drugi manje poznati i neafirmirani glazbeni sastavi.

Vjerni medijski pokrovitelj festivala je Hrvatski radio, a za album s festivalskim pjesmama svake godine pobrine se Croatia Records. Na 25. dodjeli glazbene nagrade Porin, u ožujku 2018. godine, album glazbenog festivala „Šokačke pisme“ dobio je Porin u kategoriji najboljeg albuma tamburaške glazbe, što je najveće strukovno priznanje u Republici Hrvatskoj koju jedan festival i festivalski program mogu dobiti. Od 2010. godine, Organizacijski odbor festivala dodjeljuje priznanja za poseban doprinos u očuvanju tradicijske kulture i šokačke baštine.

(55)

17. izdanje festivala Šokačke pisme u Županji