Danas rođendan slavi suosnivač i gitarist grupe Opća Opasnost Slaven Živanović Žiža

Danas rođendan čestitamo Slavenu Živanoviću Žiži.

Opću opasnost osnovali su dvojica mladih županjaca, Slaven Živanović – Žiža i Pero Galić 1992. godine. Pridružili su im se Igor Kolić i Silvio Soljačić na gitarama, Eugen Nemet na bubnjevima i Ivan Nol na bas gitari.

1993. godine snimili su i objavili svoj prvi studijski materijal, album u obliku kasete, koji je naslovljen jednostavno„Opća Opasnost“. Grupu ubrzo napuštaju Ivan i Eugen, Igor preuzima bas gitaru, a za bubnjeve sjeda Ranko Šlibar.

U jesen iste godine ulaze u studio, pod produkcijom Marijana Brkića iz Parnog Valjka snimaju, a 1994.g. konačno i objavljuju svoj prvi službeni album, „Treba mi nešto jače od sna“. Pjesme “Opća Opasnost”, “Jednom kad noć”, “Nebeski znak”  i “Treba mi nešto jače od sna” probijaju se na visoka mjesta tadašnjih top ljestvica.

1995. godine bend izdaje album pod nazivom „Amerika“, koju producentski potpisuje Žarko Fabek-Febo. Uoči ulaska u studio zbog osobnih razloga grupu napušta gitarist Silvio Soljačić. Ubrzo nakon toga pridružuju im se Vlado Soljačić – Sojka (mlađi brat bivšeg gitarista Silvija) na gitari i Branimir Jovanovac – Bani na klavijaturama.

DVD naziva „Opća opasnost 15 godina…i ovaj grad – Live Županja 2009“ u kategoriji „Najbolji video program 2010“ nominiran je za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, najprestižnije priznanje za glazbenički rad u Hrvatskoj. Bend prima i međunarodnu nagradu FENDER-ROLAND I MEGA MUZIKA AWARD po izboru publike za najbolji ROCK-BEND 2010. godine u Hrvatskoj što dokazuje prisutnost njihove glazbe. Postižu ogroman uspjeh pobjedom nad konkurencijom u nominaciji za nastup na najvećem rock spektaklu 2011.g. u Hrvatskoj, ispred slavnog Bon Jovija.

Opća opasnost obilježila je hrvatsku rock glazbenu scenu i u nju su upisani kao žive legende.

(200)

Danas rođendan slavi suosnivač i gitarist grupe Opća Opasnost Slaven Živanović Žiža