Na današnji dan prije točno 50 godina objavljen epohalni album „Dnevnik jedne ljubavi“

“Dnevnik jedne žene – ostvareni san Josipe Lisac!” te “Živost ili perfekcija?” – neki su od naslova ispod kojih su čitatelji te davne 1973. godine mogli pročitati što glazbeni kritičari misle o albumu “Dnevnik jedne ljubavi”.

Povodom pedeset godina albuma dobitnika Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe, Croatia Records je za publiku pripremila posebno reizdanje vinila rezanog u pola brzine u Abbey Road Studios u Londonu, upotpunjeno arhivski novinskim člancima iz 1973. godine.

Josipa Lisac u godini izdanja „Dnevnika“ imala je tek 21 godinu, a iza sebe desetljeće glazbenog iskustva pjevanja u Dječjem zboru Radio-televizije Zagreb, kao i rock-bendovima O’Hara te Zlatni akordi. Nešto stariji Karlo Metikoš, bio je tada jedan od najkarizmatičnijih pjevača rocka s ovih prostora i velika zvijezda s internacionalnom karijerom. Sudbina ih je spojila, a potom i ispisala jednu od najljepših ljubavnih i glazbenih priča.

Karlova uloga, uz doprinos autora stihova Ivice Krajača, jedna je od ključnih u oblikovanju Josipina prvijenca „Dnevnik jedne ljubavi”, objavljenog 28. veljače 1973. za tadašnji Jugoton. Album koncipiran kao kronologija uspona i padova jedne romantične veze, uključuje posvetu Josipi u obliku akrostiha sastavljenog od prvih slova tekstova svake pjesme i završnog slova tekstova albuma. Album „Dnevnik jedne ljubavi“ označava ključni moment Josipine karijere, ali i kompletne diskografske povijesti našeg podneblja.

Josipa i Karlo držali su se unikatnog umjetničkog izričaja, bez podilaženja trendovima i nisu pogriješili. Zajedno su stvorili neke od najljepših skladbi hrvatske glazbe. Pjesme koje su neizostavan dio Josipina repertoara.

Pola stoljeća kultnog albuma, Josipa će ove godine proslaviti nizom koncerata. Grandiozan nastup je već je održala 21. veljače u rasprodanoj dvorani Lisinski, a zbog bolesti odgođen drugi koncert, u istoj će dvorani održati 27. svibnja.

 

 

(27)

Na današnji dan prije točno 50 godina objavljen epohalni album „Dnevnik jedne ljubavi“