Boško Petrović rođen na današnji dan 1935. godine

Jazz skladatelj, vibrafonist, producent, promotor i diskograf Boško Petrović rođen je na današnji dan, 18. veljače 1935. godine.

U jazz glazbu zaljubio se slušajući radio stanicu American Forces Network, a svoj prvi blues na vibrafonu svirao je u bivšem podrumu Radio Zagreba.

Boško Petrović je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća osnovao Zagreb Jazz Kvartet, a kasnije među ostalim sastavima i B.P. Convention. 1988. je podrum u Teslinoj ulici pretvorio u legendarni B.P. Club u koji je dovodio europsku i svjetsku jazz glazbenu elitu. Cijeli život posvetio je promoviranju jazza, a svoj trud ulagao je u razvoj mladih talentiranih glazbenika, što je dovelo do utemeljenja ljetne jazz škole i festivala u Grožnjanu.

Iza sebe je ostavio bogat diskografski katalog, europska udruga promotora jazza „European Jazz Awards Committee“ mu je 2005. godine dodijelila titulu „European Jazz Master“, nositelj je odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a nerijetko je nagrađivan glazbenim nagradama Porin, među kojima se nalazi i onaj za životno djelo koji mu je dodijeljen 2003. godine. Glazbeno putovanje Boška Petrovića prikazano je i u njegovoj autobiografiji „Život kao Jam Session“. Napustio nas je 10. siječnja 2011. godine.

(4)

Boško Petrović rođen na današnji dan 1935. godine