Danas obilježavamo 68. rođendan Đorđa Balaševića

Odlazak legendarnog kantautora Đorđa Balaševića još se čini nestvarnim, a danas obilježavamo 68. rođendan istaknutog glazbenika te jednog od omiljenih glasova u Hrvatskoj.

Rođen 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu, kao srednjoškolac maštao je o karijeri nogometaša, no život ga je odveo u glazbenom smjeru. 1977. s grupom Žetva iz Novog Sada snimio je singl „U razdeljak te ljubim“ koji je prodan u 180.000 primjeraka. Godinu kasnije napušta skupinu Žetva i osniva vlastitu, nazvanu Rani mraz s kojom iste godine nastupa u Opatiji s pjesmom „Moja prva ljubav“. Na festivalu Split 79. Balašević osvaja prvu nagradu s pjesmom „Panonski mornar“ te održava osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Krajem 1980. godine objavljuju album „Odlazi cirkus“, posljednji u sastavu Ranog Mraza.

Počekom 1982. godine objavljuje album „Pub“ s pjesmama  poput „Boža zvani Pub“, „Pesma o jednom petlu“, „Lepa protina kći“ i „Ratnik paorskog srca“. Bio je to početak njegove iznimno uspješne samostalne glazbene karijere uz koju je prepoznat i kao scenarist, glumac, te književnik.

Priznati kantautor životnu bitku nažalost je izgubio 19. veljače 2021. godine. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, a imenovan je i UNESCO-vim ambasadorom dobre volje.

(13)

Danas obilježavamo 68. rođendan Đorđa Balaševića