“Dobrodošli u novi svijet” poručuju D’Oltajmers

D’Oltajmers, rokeri zrele dobi, u jednim lokalnim novinama sebe su opisali ovako: “Par mladića koje puca pubertet post-srednjih godina i kojima su žene rekle da baš i nisu za neke kućne poslove i da doma samo smetaju, uzeli su svoje ‘igračke’ i otišli se s njima igrati u garažu. Naravno, uvjet je bio, bez velike buke”.

Međutim, stvari baš i nisu tako jednostavne. Naime, ova šesteročlana samoborsko – zagrebačka ekipa egzistira već tridesetak godina, ali do sada nisu imali nikakvih izdanja. Svirali su gaže za svoju dušu i iz vlastitog gušta. Nedugo je na njih nabasao poznati glazbenik i producent Dragutin Smokrović Smokva i “zaljubio se” u band. On je, nakon toga prezueo brigu oko produkcije sastava i u svom studiju počeo aranžirati i snimati njihove autorske pjesme. Jedna od njih je i singl “Dobro došli u novi svijet” za koji je snimljen spot.

Autor pjesme je gitarst banda, Darko Čakanić. Aranžman, uz Smokvu, potpisuju i D’Oltajmersi. Tekst pjesme govori nam o novom svijetu koji dolazi, koji nam se sve manje sviđa, ali ga istovremeno objeručke prihvaćamo i stvaramo.

Iako mnogi poistovjećuju pjesmu s pandemijom, koja je neminovno ubrzala stvaranje baš tog novog svijeta, interesantno je da je kostur pjesme nastao puno prije. D’Oltajmersi se slažu s tezom da umjetnici svojim šestim čulom predosjećaju određene događaje u budućnosti.

U izradi i ideji iza spota sudjelovali su svi članovi banda pod vještom režiserskom palicom Zdravka Valentina, koji je strpljivo bilježio videozapise iz nebrojeno puno kutova, sve montirao i u studiju Valentin sliku uskladio s audiozapisom.

Većina snimaka je odrađena u bandovskom “man cave-u” u okolici Samobora, mjestu gdje se sastaju i gdje njihove glazbene ideje postaju stvarnost. To je mjesto na kojem nema signala za mobitel i gdje su svi koncentrirani na glazbu koju stvaraju, jednim dijelom i zbog toga što ne dozvoljavaju novom svijetu da uđe u njihov prostor. 
D’Oltajmersi nam poručuju: “Bilo sarkastično ili ne, dobrodošli u novi svijet”.

 

(24)

“Dobrodošli u novi svijet” poručuju D’Oltajmers