Drago Diklić i prijatelji dolaze u Lisinski

Drago Diklić, legenda hrvatske zabavne glazbe, nastupit će u Lisinskom uz orkestar i goste 27. studenog 2023 godine. 

Rođen u Sinju 1937., Drago s roditeljima dolazi u Zagreb 1941. gdje u zagrebačkom kvartu Trnje odrasta i provodi najveći dio svojeg života. Uočivši talent za glazbu već u ranim dječačkim godinama, majka ga upisuje u glazbenu školu prof. Elly Bašić kao najmlađeg učenika na studij violine kod profesora Stjepana Šuleka.

S nepunih 5 godina solist je u zboru društva “Međimurci” i nastupa na tadašnjem krugovalu Radio Zagreba.  Ponesen izazovima jazz-glazbe i popularne zabavne glazbe, počinje se 1954. baviti jazzom i zabavnom glazbom i nastupati u mnogim popularnim sastajalištima mladeži u gradu Zagrebu. Iz tih godina datiraju i prve snimke na Radio Zagrebu i prva izdanja gramofonskih ploča u tadašnjoj produkciji gramofonskih ploča Jugoton. Sve popularniji pjevač i glazbenik, uzima saksofon kao glavni instrument i odlazi na gostovanja u inozemstvo s orkestrom poznatih zagrebačkih glazbenika. Niz godina nastupa u inozemstvu s nekoliko formacija vlastitih orkestara.

Skladateljskim se radom počinje baviti 1963., a skladbe iz tog razdoblja Još samo večeras i Oprosti volim te, za koje dobiva nagrade na festivalima Zagreb ’63 i Opatija ’63, postaju među najpopularnijim zabavnim melodijama toga vremena.

Dobitnik je odličja predsjednika Republike Hrvatske za umjetnički rad Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagrade grada Zagreba te nagrade za glazbu Josip Slavenski, nagrade Skupštine grada Zagreba Srebrna ptica, nagrada Hrvatskog društva skladatelja Zlatna nota i Zlatni Zagrebfest, kao i mnogih drugih nagrada iz područja kulture i sporta.

Preko 2.300 članaka, intervjua, kritika, osvrta, fotografija, karikatura i crtica o glazbenom stvaralaštvu, umjetničkom radu i ostalim djelatnostima gospodina Diklića objavljeno je kroz dugi niz od gotovo 70 godina.

(11)

Drago Diklić i prijatelji dolaze u Lisinski