Godišnjica smrti legendarnog Ive Robića

Hrvatski pjevač i skladatelj Ivo Robić, umro je na današnji dan – 9. ožujka 2000. godine u Rijeci.

Doajen domaćih glazbenih festivala napravio je veliku međunarodnu karijeru. Svjetsku slavu stekao je kao “Mister Morgen”, zahvaljujući ploči s istoimenom pjesmom “Morgen” koja je prodana u više od milijun primjeraka, što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao.

Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton , sadašnji Croatia Records. Pjesme su mu se prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. Od 1950. godine započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Opatiji na terasi Hotela Kvarner i dugogodišnja glazbena suradnja s domaćim glazbenicima i festivalima.

Ova cijela godina u znaku je obilježavanja stote godišnjice rođenja neponovljivog glazbenika. Croatia Records pripremila je posebno izdanje “Ivo Robić – Antologija” s čak stotinu  pjesama koje je pomno odabrao glazbenik, glumac i novinar Robert Mareković, jedan od  Robićevih najvećih obožavatelja.

Robićeva zvijezda ne blijedi. Bio je i ostao jedina istinska šoubiz zvijezda ovih prostora te definitivno središnja figura domaće pop kulture 20. stoljeća.

(2)

Godišnjica smrti legendarnog Ive Robića