Gudački kvartet Rucner u Lisinskom

Gudački kvartet Rucner stiže u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, gdje će 5. listopada održati koncert “Četiri godišnja doba – jesen”.

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.

Tijekom svog umjetničkog djelovanja posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“ koji su započeli 2003. godine. Radi se o četiri koncerta kroz kalendarsku godinu, koji se zovu PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu Kvarteta gostuju jedan ili više priznatih i poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača Kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvog dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Dosad je Kvartet Rucner praizveo više od 100 skladbi hrvatskih i stranih autora.

Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Kroz protekle godine Kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe, pod nazivom „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“ ugostio više od 250 glazbenika i praizveo više od 100 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Egipat, Izrael, Kina).

Kroz sve godine svoga djelovanja Kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima.

Od samog osnutka Kvarteta jedna od stalnih aktivnosti je humanitarni program „Mala kap u slapu…“

Foto: Vjeran Vidaković 

 

 

(9)

Gudački kvartet Rucner u Lisinskom