Ivo Pogorelić najavio dvije koncertne večeri u Lisinskom

Ivo Pogorelić, jedan od najvećih pijanista današnjice, najavljuje dvije koncertne večeri u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu nove sezone ciklusa „Lisinski subotom“, 5. i 6. prosinca u 19 sati i 30 minuta.

Ivo Pogorelić je svoju uspješnu međunarodnu karijeru počeo je nakon 1980., točnije nakon sudjelovanja u 10. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi, na kojem je iz razloga koji nikad do kraja nisu razjašnjeni, eliminiran prije finala. Ta kontroverzna i neutemeljena odluka rezultirala je nezadovoljstvom pojedinih članova žirija, koji su prosvjedujući napustili natjecanje; glasovita Martha Argerich svoju je odluku o odlasku objasnila time što je Pogorelića nazvala genijem!

Na krilima golemog zanimanja koje je pobudio, zahvaljujući nekonvencionalnim interpretacijama, zadivljujućoj tehnici i inovativnom pristupu pijanističkoj literaturi, Pogorelić je stekao reputaciju pijanista izvanrednih mogućnosti i, iznad svega, suvremenog duha. Odazivajući se pozivima brojnih prestižnih koncertnih organizatora, počeo je intenzivan niz koncerata u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Japanu. Nakon prvog nastupa u njujorškom Carnegie Hallu 1981., slijedile su senzacionalne izvedbe na najvažnijim koncertnim podijima svijeta, solističke i uz ugledne orkestre, poput Berlinske i Bečke filharmonije, Londonskog, Bostonskog i Čikaškog simfonijskog orkestra, Njujorške i Losanđeleske filharmonije, orkestara Tonhalle i Concertgebouw te s vodećim dirigentima poput Claudija Abbada, Seijija Ozawe, Charlesa Dutoita, Marissa Jansonsa… Istovremeno se posvetio studijskom snimanju.

Debitantski album, Chopin Recital, za Deutsche Grammophon (1981.), postao je najprodavaniji ubrzo nakon objave, a sljedeće godine je, kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophona, počeo snimati kontinuirano. Kultivirajući duh europske kulturne tradicije kojoj pripada sa svim pijanističkim naslijeđem i umjetničkim doprinosima, Pogorelić nastavlja izvoditi kapitalna djela solističke i koncertne literature na pozornicama Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Dalekog istoka.

U središtu njegova impresivnog repertoara, na koji neprestano dodaje nova djela, posljednjih su godina opsežni ciklusi Schumanna, Brahmsa, Debussyja, Rahmanjinova, Stravinskog, Ravela i ChopinaDjela posljednje dvojice, uz Bachovu Treću englesku suitu, na programu su Pogorelićeva sljedećeg zagrebačkog gostovanja u Dvorani Lisinski koje se s nestrpljenjem očekuje.

Program – Ivo Pogorelić, glasovir:

Johann Sebastian Bach: Engleska suita br. 3 u g-molu, BWV 808 Frédéric Chopin: Barkarola u Fis-duru, op. 60

Frédéric Chopin: Preludij u cis-molu, op. 45

Maurice Ravel: Gaspard de la Nuit, M. 55

(50)

Ivo Pogorelić najavio dvije koncertne večeri u Lisinskom