J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere u krcatom Petom Kupeu

J.R. August, jedan od najistaknutijih regionalnih glazbenika nove generacije, sinoć je oduševio prepuni Peti Kupe na koncertu povodom deset godina karijere.

Broj glazbenika koji su prodefilirali kroz večer i na samom kraju se okupili na pozornici bilo je teško izbrojati, a svatko od njih upotpunio je ovu slavljeničku večer. J.R. s bendom prošetao je pjesmama kroz sve svoje albume i faze stvaranja glazbe te pokazao zašto i dalje drži titulu jednog od najboljih kantautora u regiji. Fantastičnim koncertnim izvedbama pokazali su kako su u punoj sviračkoj spremi, a kolege gostujući glazbenici starim su pjesmama udahnuti svježinu.

Posebnost ove večeri bila je i u tome što je J.R. u ovom istaknutom zagrebačkom klubu snimio live album povodom 10 godina od prvog EP-ja “Change of Seasons”, nakon fenomenalnog koncerta kojeg je sa svojim osmeročlanim bendom održao na istom mjestu u listopadu prošle godine. Ovog puta, s J.R.-om su se na pozornici, ali i u publici, našli svi bitni akteri njegove karijere, odnosno svi koji su na neki način ostavili trag na njegovih zadnjih deset glazbenih godina. Od jazz gitarista i nekoć člana benda Pavla Miljenovića, flautista Lea Beslaća, saksofonista i trombonista Marka Gudelja i Vedrana Vojnovića, kantautora Mahkeya koji je izveo pjesmu “Deepest Oceans of My Mind”, do Kreše Oremuša na usnoj harmonici, Jure Hercega i na samom kraju zbora, ova glazbena večer zatvorena je s isčekivanjem novog materijala ovog plodonosnog autora i izvrsnog benda.

 “Tridesetak glazbenika je uz J.R. Augusta prodefiliralo pozornicom akustički perfektnog, krcatog Petog kupea sa savršeno podešenim razglasom što nije čest slučaj u našim klubovima, a da sav taj ‘defile’ nije bio nimalo naporan ili pretenciozan. Naprotiv, koncert je bio sjajan, lijep i dojmljiv. Četiri su razloga tome. Prvi, pjesme J.R. Augusta poput ‘Dealing With Pain’, ‘Lead The Way’, ‘The Exorcist’, ‘The Misanthropist’, ‘Crucify me’ ili ‘Dangerous Waters’ su duboke, emotivne i snažne, čak i kad su neke od njih tiše. Govore o grijehu i oprostu, posrnuću i uzdizanju, razočaranju u sebe i uznesenju k Bogu, vjerskom zanosu i demonskim iskušenjima. Drugi, J.R. August sa svojim sviračima fascinantno ulazi i izlazi iz folka u soul uz koji se može i zaplesati, teški i tmasti blues kao u ‘Fall Apart Blues/Black Limousine’, vrckavi boogie, olujni rock, New Orleans jazz. (…) I pri tome ostao svoj i na našoj sceni unikatan, a i u svjetskim razmjerima kvalitetan kantautor. Treće, J.R. August je dostatno kapacitiran pijanist i impresivan vokalist da uživo izvede ne baš lake pjesme, bilo da je u falsetu ili nižim registrima. I četvrto, za jednog kantautora, J.R. August izuzetno je sposoban “vođa sastava” koji elegantno i naizgled lako, ali vješto i promišljeno ustrojava svoje ‘stalne’ glazbenike i brojne goste, uključivši i zbor na bisu”navodi Aleksandar Dragaš u izvještaju s jučerašnjeg koncerta za Jutarnji list.

Foto: Filip Kovačević

(2)

J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere u krcatom Petom Kupeu