Matija Dedić objavio sjajan novi album ‘Male ljubavi…(susreti)’

Vodeći pijanist i jazz glazbenik na ovim prostorima, Matija Dedić, čiji je album “Matija svira Arsena” bio najprodavaniji album u 2016. godini i koji je osvojio 5 Porina za isti (uključujući i za Album godine) te ove godine osvojio dva Porina i za DVD izdanje “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, uz Porin za najbolju izvedbu jazz glazbe s Šimunom Matišićem, snimio je novi album.

Na albumu na kojem se nalazi 11 skladbi, specijalni gost je svjetski poznata harmonikašica Merima Ključo, a pridružili su im se još Stanislav Kovačić na čelu, Alen Svetopetrić na basu i Silvio Pasarić na gitari. Upravo Merimina i Matijina interpretacija legendardne skladbe Zdenka Runjića “Potraži me u predgrađu” odabrana je za prvi singl koji najavljuje album na kojem se još nalaze interpretacije klasika Arsena Dedića kao što su “Odlazak”, “Otkako te ne volim”, “Vraćam se”, “O, mladosti” i “Što me čini sretnom”, Zlatan Stipišića “Divji cvit”, Kemala Montena “Nije htjela”, još jedan Runjićev evergreen “Molitva za Magdalenu” te tradicionala kao što su “Što te nema” i “Kradem ti se u večeri”.

Album su snimali Silvio Pasarić i Domagoj Perišić u ZKM-u & Sipa Music Studiju, za miks jebio zadužen Silvio Pasarić, a za mastering Domagoj Perišić. Produkciju potpisuju Silvio Pasarić i Matija Dedić. Fotografije na albumu potpisuje Ivo Dunat, a sjajno likovno oblikovanje Ana Nikolić Baće.

“Odabravši među jedanaest pjesama neke od ključnih, poznatih i skrivenih predložaka, autorskih pjesama i tradicionala, reinterpretacijom istih postigao je efekt prirodnog nastavka albuma “Matija svira Arsena” kojeg je, složit ćemo se, bilo prilično teško proslijediti idućim projektom. A koji pak, jer govorimo o glazbeniku sklonom avanturama, krije neke važne pomake, “dodatke” i
vrhunsku svirku u nekim drugačijim registrima.

…A upravo je imaginacija i naslućivanje, pored konkretne svirke, ono što razlikuje glazbu za jednokratnu upotrebu i onu koja otvara neke drugačije, neomeđene prostore koji ne podliježu uobičajenoj kategorizaciji. Matija Dedić odavno je sam svoja kategorija, preciznije, više njih”, zapisao je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat u knjižici albuma.

Za singl je snimljen i spot pod redateljskom palicom Dinka Pasinija. Spot je snimljen u ZKM-u gdje se album i djleomično snimao, pa je spot sjajno zabilježio intimnu atmosferu sa snimanja.

(156)

Matija Dedić objavio sjajan novi album ‘Male ljubavi…(susreti)’