Međunarodne organizacije glazbenih izdavača uputile dopis Hrvatskom saboru

Međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki uputile su dopis zastupnicima Hrvatskog sabora.

U dopisu stoji da bi konačan prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji će se uskoro naći na drugom čitanju u Saboru, ozbiljno naštetio razvoju hrvatskog glazbenog tržišta i hrvatskim i europskim glazbenim izvođačima. Smatraju i kako bi takav zakon onemogućio buduće investicije u glazbenu produkciju i izvođače, kao i inovacije u glazbenoj industriji. Prema njima, sporni članci zakona ne poštuju načelo ugovorne slobode i primjer su štetne intervencije u digitalno glazbeno tržište bez obzira što ne postoje dokazi o nefunkcioniranju tog tržišta.

Pismo koje su svjetske udruge i asocijacije glazbenih izdavača poslale zastupnicima Hrvatskog sabora jasno govori da nismo usamljeni u svojim tvrdnjama da je konačan prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je Vlada poslala u Sabor, ne samo protuustavan i protivan Direktivi Europske unije, nego se i protivi izdavačkoj praksi u razvijenim zemljama tržišne ekonomije – poručili su iz Hrvatske diskografske udruge.

(4)

Međunarodne organizacije glazbenih izdavača uputile dopis Hrvatskom saboru