Na današnji dan 1939. godine rođen Đelo Jusić

Skladatelj, aranžer, gitarist i dirigent, sve to i još puno više bio je Đelo Jusić, svestrani glazbenik koji je rođen na današnji dan, 26. siječnja 1939. godine.

Dubrovačke trubadure utemeljio je još 60-ih godina prošlog stoljeća, a njihova glazba prepoznata je diljem Europe. S pjesmom „Jedan dan“ nastupili su 1968. godine u Londonu na Eurosongu i osvojili 7. mjesto. Pamtimo ga i kao osnivača dječjeg zbora „Mali raspjevani Dubrovnik“, te kao skladatelja filmske i kazališne glazbe.

Njegovi oratoriji, razni koncerti te mjuzikl i balet izvođeni su diljem svijeta. Ipak, Đelo je ostao čvrsto vezan uz svoj Dubrovnik, a nakon ratnih godina dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

U ulozi dirigenta među ostalim ravnao je orkestrima u Berlinu, Dresdenu, Zagrebu, Beču, Beogradu, Varni, Moskvi, Sarajevu, Vatikanu, Splitu, Skopju i Dubrovniku. Snimio je oko 80 LP-ja i 30 CD-a u nakladi raznih diskografskih kuća kao što su Jugoton, Croatia Records, Columbia, CBS i druge. Njegove ploče su nerijetko dosegle srebrnu, zlatnu te platinastu nakladu, a njegova djela izvodila su neka od najvećih imena domaće glazbe poput Olivera Dragojevića i Tereze Kesovije.

Tijekom karijere svoj glazbeni opus obogatio je s više od tisuću skladbi, a 2007. godine nagrađen je glazbenom nagradom Porin za životno djelo. Napustio nas je 31. svibnja 2019. godine.

(6)

Na današnji dan 1939. godine rođen Đelo Jusić