Na današnji dan 1953. godine rođen Tomislav Ivčić

Na šesti dan siječnja 1953. godine rođen je jedan od napoznatijih domaćih skladatelja i pjevača Tomislav Ivčić.

Rođeni Zadranin, podrijetlom iz Arbanasa, postao je jedan od najpoznatih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-tih godina. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih canzona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka.

Među najpopularnijim njegovim pjesmama su “Večeras je naša fešta”, koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije te “Kalelarga”, koja je i danas himna Zadrana, ali i diljem svijeta slušana, antiratna „Stop the War in Croatia” koja je ušla i u američku top-ljestvicu Billboard Hot 100.

Život je izgubio u prometnoj nesreći 4. ožujka 1993. godine. Posthumno mu je 2001. dodijeljena nagrada Domagoj koja se dodjeljuje za godišnji angažman na području glazbe, s naglaskom na domoljubne pjesme i humanitarne nastupe.

U spomen na Tomislava Ivčića u njegovom rodnom Zadru jedna je ulica nazvana po njemu, a u Zagrebu njegovo ime nosi park u Dubravi jer je pjevač u naselju Trnava živio dugo godina. Uspomena na Tomislava Ivčića će se vječno čuvati jer on živi u svim svojim lijepim pjesmama koje je skladao i otpjevao.

(11)

Na današnji dan 1953. godine rođen Tomislav Ivčić