Na današnji dan 1975. osnovan Parni valjak

Na današnji dan 1975. godine osnovan je Parni valjak, jedan od “pokretača” čitavog vala rock i pop-rock sastava u Hrvatskoj i ostatku bivše Jugoslavije.

Parni valjak okupio se nakon raspada Grupe 220, a njegova okosnica, uz promjenjivu postavu glazbenika, desetljećima su gitarist, skladatelj i producent Husein Hasanefendić Hus te pjevač Aki Rahimovski koji nas je napustio 22. siječnja 2022. godine.

Prvu postavu, uz Husa i Akija, tvorili su još i bubnjar Srećko Antonioli, basist Zlatko Miksić “Fuma” i gitarist Jurica Pađen. Po povratku iz vojske Valjak nastavlja s djelovanjem, a na sceni je do danas, s malom pauzom 1988. godine te četverogodišnjom pauzom od 2005. do 2009. godine. Nakon pandemijske stanke, ova 2022. godina za bend je trebala označiti nastavak koncertnih aktivnosti i novi studijski album.

Nažalost, neočekivan i prerani Akijev odlazak ponovno je promijenio planove, a bend se od svog prijatelja i brata oprostio pjesmom „Ponovo”, posljednjom pjesmom koju je otpjevao neponovljivi Aki.

U ožujku ove godine, Valjak je s brojnim gostima i vjernom, raspjevanom publikom u Areni Zagreb odao počast jednom od najvećih rock pjevača i frontmena u regiji, a audio snimka tog koncerta nedavno je objavljena u izdanju Croatia Recordsa.

(19)

Na današnji dan 1975. osnovan Parni valjak