Na današnji dan rođen je Krunoslav Kićo Slabinac

Krunoslav Kićo Slabinac jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača svog vremena, gitarist, skladatelj i aranžer rođen je na današnji dan. 

Osnivač je rock sastava Dinamiti, koji su se prvo zvali Tornado i Kon Tiki, te s njim ostvario svoje prve uspjehe u karijeri. Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač i se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom “Više nećeš biti moja”, kojoj je autor Aleksandar Korač. Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj narodnoj glazbi s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri.

Svoj prvi album „Krunoslav Kićo Slabinac“ objavio je 1972. godine za tadašnji Jugoton, a s nekoliko kompilacija „Zlatna kolekcija“ (2006.), „The Platinum Collection“ (2007.), „Najljepše ljubavne pjesme“ (2010.), „50 originalnih pjesama“ (2015.) redovito se nalazio u najvažnijim edicijama Croatia Records kao jedan od najtiražnijih i najpopularnijih pjevača zabavne glazbe. Kićine pjesme, od onih zabavnog karaktera, pa sve do najljepših narodnih i tamburaških skladbi, među kojima su „Kad čujem tambure“, „Hej, bećari“, „Vesela je Šokadija“, „Seoska sam lola“, „Ako zora ne svane“, „Otiš’o je s mirisima jutra“, „Inati se Slavonijo“, „Slavonijo, ja sam tvoje dijete“ i mnoge druge ostat će njegova najveća glazbena ostavština. Njegova kompilacija božićnih pjesama „Christmas with Kićo“ (Svim na zemlji mir, veselje) objavljena prvi put 1983. godine ostat će zapamćena kao najprodavanija božićna kompilacija na ovim prostorima, a njeno reizdanje 2002. godine dosegnulo je platinastu nakladu.

S više od 500 snimljenih pjesama na brojnim singl i LP pločama te CD-ima među kojima je otpjevao evergreene zabavne i narodne glazbe, Kićo Slabinac je ostavio nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Osim kao sjajan pjevač istaknuo se tijekom života i kao najbolji promotor svoga kraja, a pored brojnih nagrada i diskografskih priznanja dobitnik je i Nagrade za životno djelo ostvareno u području kulture koju mu je dodijelila Osječko–baranjska županija.

(9)

Na današnji dan rođen je Krunoslav Kićo Slabinac