Napustio nas je Đorđe Balašević

Legendarni kantautor Đorđe Balašević izgubio je životnu bitku u 68. godini nakon što se borio s upalom pluća.

Poznati glazbenik bio je jedan od omiljenih glasova i lica u Hrvatskoj, gdje je  nastupao u rasprodanim arenama, poput zagrebačke i pulske.

Rođen je 13. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Kao srednjoškolac maštao je o karijeri nogometaša, a 1977. pridružio se grupi Žetva iz Novog Sada i s njima snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180.000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status. Godinu kasnije napušta skupinu Žetva i osniva vlastitu, nazvanu Rani mraz s kojom iste godine nastupa u Opatiji s pjesmom “Moja prva ljubav”. Na festivalu Split 79. Balašević osvaja prvu nagradu s pjesmom “Panonski mornar” te svoju svoju popularnost potvrđuje na osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Krajem 1980. godine objavljuju album “Odlazi cirkus” i to je posljednja ploča u sastavu Ranog Mraza. Ploča je donijela nezaboravne hitove: “Priča o Vasi Ladačkom”, “Mirka”, “Menuet”, “Život je more”…

Počekom 1982. godine objavljuje album “Pub” s pjesmama  poput “Boža zvani Pub”, “Pesma o jednom petlu”, “Lepa protina kći” i “Ratnik paorskog srca”. Bio je to početak njegove iznimno uspješne samostalne glazbene karijere.

Balašević nije bio samo kantautor već je napisao scenarij i tumačio glavnu ulogu u televizijskoj seriji Specijalna redakcija, a glumio je i u serijama Vojnici, Pop Ćira i pop Spira i Panonski mornar. Napisao je i nekoliko knjiga: Tri posleratna druga, I život ide dalje (sve dalje odavde…), Dodir svile i Jedan od onih života. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, a imenovan je i UNESCO-vim ambasadorom dobre volje.

(39)

Napustio nas je Đorđe Balašević