Od danas je u prodaji album “Spomenak Paji”, u čast velikom Paji Kolariću, a u izvedbi HKUD Osijek 1862.

Želeći dostojno obilježiti 200-tu obljetnicu rođenja Paje Kolarića, HKUD Osijek svoj je tradicionalni svečani koncert posvetio životu i djelu Paje Kolarića.

Pod nazivom “Pozdrav proljeću i Paji Kolariću” koncert je izveden 21. lipnja 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Folklorni zbor, solisti, tamburaški orkestri i plesni ansambl uz prikaz nekih značajnih slika iz života Paje Kolarića izveli su svih njegovih dvanaest sačuvanih pjesama koje je zapisao naš prvi istinski muzikolog Franjo Kuhač.

Prema njegovom pisanju, ali i pisanju Josipa Andrića i Julija Njikoša, većina Kolaričevih pjesama koje nisu na vrijeme zapisane postale su “narodne” pjesme.  Zato je potrebno da se ovih 12 pjesama koliko ih se nalazi na albumu “Spomenak Paji” sačuvaju kao autorska djela svestranog i istinskog zaljubljenika u tamburu.

Kako je napisao Duško Topić u predgovoru izdanja: “To dugujemo Paji Kolariću i brojnim glazbenicima koji su tamburaštvu utrli pravi put i kroz ovih 200 godina od rođenja njegovog rodonačelnika doveli tamburu na mjesto koje zauzima u našem glazbenom životu”.

Pajo Kolarić rođen je 17.1.1821. godine u Osijeku gdje je i umro 1876. godine. Tamburu je zavolio u ranoj mladosti i ubrzo postao poznat po svome sviranju, pjevanju i skladanju novih pjesama koje su ličile izvornim narodnim napjevima. Godine 1847. formirao je prvo tamburaško društvo od šest članova čime je postavio temelje tamburaškom orkestralnom sviranju.

Album “Spomenak Paji” s njegovih dvanaest autorskih pjesama u aranžmanima Julija Njikoša, ostavština su čovjeka koji zbog svoje muzikalnosti zauzima važno mjesto u povijesti naše tamburaške glazbe.

“Spomenak Paji” možete nabaviti po cijeni na svim prodajnim mjestima Croatia Records ili putem webshopa.

(11)

Od danas je u prodaji album “Spomenak Paji”, u čast velikom Paji Kolariću, a u izvedbi HKUD Osijek 1862.