Predstavljeno peterostruko CD izdanje “Embracing Bach” Vlaste Gyura Pičulin

Bachov “Das Wohltemperierte Klavier”, jedno od najvažnijih djela u povijesti klasične glazbe sada je prvi put u Hrvatskoj na peterostrukom CD izdanju “Embracing Bach” objedinila pijanistica Vlasta Gjura Pičulin. 

Mnogi domaći umjetnici su snimali preludije i fuge, ali nitko se do sada na klaviru nije odvažio da sam snimi cjelokupni Bachov opus.

“Ono što sam ja napravila je nešto kompletno novo. Mislim da će se ljudi koji su slušali sve respektabilne pijaniste koji su prije mene izvodili ove skladbe iznenaditi kada budu poslušali moju snimku zato što idem korak dalje. Ne mislim da je Bach predstavnik baroka, zapravo je zatvorenik baroka i mislim da je nevjerojatno osjećajan čovjek”rekla je Vlasta Gyura Pičulin.

Producent albuma Luka Marohnić upoznao okupljene o samom procesu snimanja dok je o samoj umjetnici jako lijep govor održao Srđan Čaldarović, redovni profesor na Muzičkoj akademiji Zagreb.

“Das Wohltemperierte Klavier” naziv je dviju zbirki skladbi njemačkog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. Obje su sastavljene od 24 preludija i fuge napisanih u sva 24 tonaliteta, a Vlasta plijeni pažnju svojom integralnom interpretacijom zbog potpuno novog pristupa baroknoj glazbi koju interpretira nadljudskom snagom.

“‘Dobro ugođeni klavir’ je centralna zbirka za kompletnu europsku glazbenu kulturu, ona je školovala kompletnu europsku klasičnu glazbu kakvu je mi poznajemo i takav utjecaj nije imao niti jedan opus. To je vjerojatno razlog zašto se malo tko usuđuje javno krenuti van. Iako ga svi sviraju, nastane knedla u grlu kad ljudima treba to odsvirati. Vlasta je taj tip kojem nikad nije stala knedla u grlu, i po tome se netko tko je pijanist po pozivu raspoznaje, da hoće pred ljude i da se ničega ne boji”rekao je Igor Šuljić, autor teksta u u knjižici albuma.

Croatia Records, nakon box-seta “75 for 75” koji je posvećen klasičnoj glazbi i jedinstvenog box-seta “Lennon”, prve opere našeg skladatelja Ive Josipovića, te izdanja povodom 110. obljetnice rođenja violinista, dirigenta i skladatelja Stjepana Šuleka, nastavila je s velikim izdanjima te je prvo takvo u ovoj godini “Embracing Bach – Das Wohltemperierte Klavier, 1 & 2”.

“Embracing Bach” Vlaste Gyura Pičulin možete nabaviti po cijeni od 13,50 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Records ili putem webshopa.

Foto: Robert Gašpert

(26)

Predstavljeno peterostruko CD izdanje “Embracing Bach” Vlaste Gyura Pičulin