Prošla je 31 godina od odlaska velikog pjevača i skladatelja Karla Metikoša

10. prosinca 1991. godine, napustio nas je pjevač i skladatelj Karlo Metikoš pseudonima Matt Collins.

Rođeni Zagrepčanin odgovoran je za proboj rock’n’rolla u Hrvatskoj pa tako i cijeloj regiji. Značajne pjevačke uspjehe ostvaruje u Parizu, gdje objavljuje hit na francuskom „Ritam kiše” koji je osvojio sve europske top liste.

U drugoj polovici 60-ih godina okreće se skladanju. Uz Ivicu Krajača napisao je kultne pjesme za svoju životnu odabranicu, Josipu Lisac. Vidjevši ogroman pjevački potencijal u Josipi Lisac, Karlo počinje skladati samo za nju. Ona postaje njegova muza i životna partnerica. Ivica i Karlo zajedno stvaraju prvi Josipin album „Dnevnik jedne ljubavi”, glazbeni klasik, ponajbolji i prvi konceptualni album hrvatskog rock’n’rolla.

Ljubavnu priču Josipe Lisac i Karla Metikoša prekinuo je njegov prerani odlazak, a od tada do danas Josipa Lisac svaki koncert posvećuje upravo Karlu. „Dnevnik jedne ljubavi“ album je nagrađen Porinom za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe, a iduće godine slavi svoju 50 godišnjicu. U čast tome Josipa Lisac održat će dva koncerta u Lisinskom, 21. i 25. veljače.

Karlo Metikoš dobitnik je odlikovanja Republike Hrvatske „Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića” za poseban doprinos kulturi. Bio je jedan od najtalentiranijih, najintrigantnijih i najkarizmatičnijih pjevača rocka s ovih prostora i skladatelj koji je svojim djelima zauvijek obogatio glazbu.

 

(22)

Prošla je 31 godina od odlaska velikog pjevača i skladatelja Karla Metikoša