Prošlo je 14. godina otkako nas je napustio Đorđe Novković

Na današnji dan 2007. godine napustio nas je jedan od najuspješnijih hrvatskih skladatelja, jedan od najznačajnijih direktora programa diskografske kuće Croatia Records, te istaknuti glazbeni urednik, Đorđe Novković.

Đorđe je sa šest godina počeo učiti glazbu, a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomirao je dirigiranje. Šezdesetih je svirao s Indexima, a zatim je osnovao grupu Pro Arte. Godine 1968. seli se u Zagreb i s pjesmom „Stari Pjer“ postiže prvi uspjeh.

Danielova „Džuli“, „Zora je“ Nede Ukraden i „Stari Pjer“ Ivice Percla samo su neke od njegovih pjesama prodanih u višemilijunskim nakladama, a postale su i poznate u svijetu. Godinama je surađivao s Mišom Kovačem te mu napisao najveće hitove poput „Ostala si uvijek ista“, „Svi pjevaju, ja ne čujem“, „Ako me ostaviš“, „Nikoga nisam volio tako“ i „Ja nemam više razloga da živim“. 

Skladao je više od 2500 pjesama za gotovo sve estradne zvijezde na ovim prostorima i prodao oko 20 milijuna ploča. Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Severina, Danijela Martinović, Srebrna Krila, Danijel Popović, Duško Lokin, Džo Maračić, Đani Maršan, Tomislav Ivčić, te Ivica Šerfezi neki su od glazbenika koji su izvodili njegove pjesme, a pamtimo ga i kao autora pjesme „Don’t ever cry“ u izvedbi riječke grupe Put kao prve hrvatske predstavnice na Eurosongu 1993. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada i najvećih diskografskih priznanja kao što su Zlatna ptica Jugotona za milijun prodanih nosača zvuka 1985., te Zlatna ptica Croatia Recordsa za sto tisuća prodanih nosača zvuka 2000. godine. Glazbena nagrada Porin za životno djelo uručena mu je 1996. godine.

(18)

Prošlo je 14. godina otkako nas je napustio Đorđe Novković