Tradicionalni Sevdah u Lisinskom, osamnaesti po redu, ponovo pred zagrebačkom publikom!

U utorak 28. studenog u Lisinski dolazi tradicionalni Sevdah. 

U interpretaciji eminentnih izvođača sevdaha i sevdalinke, glavni grad osjetit će svu ljepotu bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pjesama u izvedbi neponovljivih Ane Bekute i Eseda Kovačevića, a na pozornici kultne dvorane Lisinski pridružit će im se Mirza Selimović, Marija Šestić, Adnan Jakupović, Šejla Grgić te Pavao Anić. 

Uz fenomenalne vokalne interpretatore, na pozornici će ih pratiti jedinstveni i već legendarni Orkestar maestra Dinka Mujanovića. Publika i obožavatelji sevdaha, kao i ranijih godina, moći će uživati u evergreenima sevdaha kao što su Žute dunje, Tebi majko, misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada i mnoge druge.

Za one koji nisu imali prilike čuti ovakvu vrstu glazbe, sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstveni glazbeni izričaj u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti svojom dugom i bogatom tradicijom. Samom svojom strukturom i načinom izvođenja, sevdalinke su kompleksne pjesme prepune emocija, a sama riječ potječe od arapske riječi sawda, što znači „crna žuč“, dok je u bosanskom jeziku pojam sevdah dobio značenje čežnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada.

“Tijekom svih ovih godina radio sam na mnogim projektima gdje sam dovodio svjetske zvijezde kao što su Sting i organizirao 2Cellos u regiji, ali Sevdah u Lisinskom je s moje strane gledišta posebna manifestacija jer mi kao djetetu grada Zenice sevdalinka posebno leži u srcu, kao i svima koji su iz Bosne i Hercegovine. Ovim sam projektom, koji doživljava već svoje 18. izdanje, jako ponosan jer ustvari pazimo na očuvanje svih kulturnih blagodati koje smo naslijedili od svojih predaka. Zaista je divan osjećaj kada imate nešto kao što je ovakva manifestacija da vas podsjeti odakle potječu vaši korijeni, ali i kada druge osobe poštuju i cijene ovu vrstu glazbe.”Tomislav Kašljević, producent programa.

Ulaznice su dostupne u sustavima ulaznice.hr i eventim.hr, kao i na blagajni Lisinskog.

(42)

Tradicionalni Sevdah u Lisinskom, osamnaesti po redu, ponovo pred zagrebačkom publikom!