U dobroj atmosferi završen Splitski festival – Saša Jakelić trijumfirao na završnoj večeri

Završeno je 64. izdanje Splitskog festivala, a u finalnoj natjecateljskoj večeri, večeri novih pjesama, na Prokurativama su nastupili brojni glazbenici – Nenad Vetma, Dženan Lončarević, Saša Jakelić, Šimun Ševerdija, Dean Dvornik, Mucalo, Gavrani, Nataša Reić Matković, Lorenza Puhar Lola, Romana, Oliver J. Berekin, Goran Ivas & Superstary, Hrvoje Burazer Pavešković, Ibrica Jusić, Klapa Cesarice, Jurica Pađen i Aerodrom, Ružica Čović, David Glibo, Bon Voyage, Tena Vodopija, Dražen Žanko i Stijene.

Saša Jakelić osvojio je srca žirija i publike emotivnom izvedbom “Bez tvog tila” te su ga i jedni i drugi nagradili prvim mjestom.

“Posvetio bih nagrade svojoj djeci. Nisam ovo stvarno očekivao jer je pjesma malo drugačija i duža, ali išao sam pjevati iz duše, ali očito Split voli još uvijek takve pjesme”, rekao je Saša.

Publika je drugim mjestom nagradila energičnog Mucala i njegovu pjesmu “Iza pedesete, živi se najbolje”, dok je prema sudu žirija srebro zaslužila mlada Romana Čikeš za “Ljubav neće čekati”. Splitska pjevačica Nataša Reić zauzela je treće mjesto po glasovima publike s pjesmom “Ljubav bez imena”, dok je žiri treće mjesto dodijelio gostu iz Srbije Dženanu Lončareviću za “Bez tebe ovo vrime stalo je”.

Dodijeljena je i nagrada koje nosi ime Žare Batinovića, u čast velikom splitskom redatelju, autoru brojnih spotova u vremenima u kojima živimo, a nagradu je dobio mladi i talentirani glazbenik iz Rame David Glibo s pjesmom “Sam si”.

Priznanje za ukupni doprinos hrvatskoj kulturi naziva “Zlatni Grgur” dobili su Jurica Pađen, Marin Krešimir Limić i Ibrici Jusiću.

Predfinalnu večer održan je jubilej Tea Trumbića. Koncert pod nazivom “Ča će mi Copacabana” bio je posvećen njegovim pjesmama, a dodijeljeno mu je i posebno priznanje “Medalja Grada Splita”. S pjesmom “Ča će mi Copacabana” u izvedbi Olivera Dragojevića, Trumbić je pobijedio na festivalu prije točno 50 godina. Tu večer su uveličali nastupili Đani Stipaničev, Darko Domijan, Dražen Žanko i mnogi drugi.

U Trumbićevu čast otpjevano je 16 njegovih pjesama koje su uglavnom izvođene na Splitskom festivalu: “Pusti me, majko”, “Vrati se”, “Zbogom, Dalmacijo”, “Nostalgija”, “Da mi se vratit”, “Mila majko ide brod”, “Cvita, Cvita, cvite moj”, “Staro vino”, “Cvrčak cvrči Ane”, “Kome bi šumilo more moje sinje”, “Ča će mi Copacabana”, “Bacit ću mandolinu”, “Ne tuguj, Dalmacijo”, “Dalmacijo, ljubav si vječna”, “Ča bi reka stari Dioklecijan” i “U jednoj maloj tihoj kavani”.  U sklopu jubileja Teu Trumbiću nagrada “Zlatni Grgur” dodijeljena je posthumno Milu Hrniću.

Sve pjesme Splitskog festivala nalaze se na festivalskom dvostrukom CD-u koji je objavljen za Croatia Records, a koji možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na webshopu.

Foto: Maja Prgomet / Splitski festival

(17)

U dobroj atmosferi završen Splitski festival – Saša Jakelić trijumfirao na završnoj večeri