YU grupa oduševila na Tašmajdanu i zasluženo primila najveće diskografsko priznanje

Veličanstveno i punog srca YU grupa je na punom Tašmajdanu obilježila jubilej vrijedan poštovanja, više od 50 godina čistog rock’n’rolla.

Koncert preplavljen emocijama, koji je trajao gotovo tri sata, podržale su mnogobrojne kolege iz cijele regije, prijatelji te djeca glazbenika koji su bili dio YU grupe.

Dočekani ovacijama, publici su od samog starta pružili svirku koja je počela starijim pjesmama, da bi kasnije zborski svi pjevali mnogobrojne hitove, dok su svojim gitarskim riffovima Jelići cijelo vrijeme oduševljavali sve prisutne. Saša Lokner je većinu koncerta dijelio s bendom, a mijenjali su se Dejan Cukić, Čutura, Jimmi, Zele, Tihomir Pop Asanović, Bajaga, Dado Topić, Đule, Bora Čorba, Aleksandra Đelmaš, David Micić, Vlatko Stefanovski, Aleksa Jelić, Bruno Langer.

Uoči veličanstvenog koncerta, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac uručio je braći Jelić najveće diskografsko priznanje, “Multi-platinum Award”. Na prepunom stadionu Tašmajdan u publici su se mogle vidjeti i brojne osobe iz javnog i kulturnog života Beograda i Srbije, koji su uživali u svevremenskim hitovima.

Foto: Marina Pešić

Zvonimir Đukić Đule iz benda Van Gogh je izjavio “da je YU grupa razlog što su mnogi uzeli trzalice u ruke, i da bez njih mnogi ne bi bili danas tu gdje jesu”. S Borom Đorđevićem izveli su pjesmu “Rokenrol za kućni savet”, koju im je sedamdesetih ponudio, ali  su tada rekli da nije za njih. “Vidjet ćemo da li će večeras biti za njih”,  rekao je prije Bora prije zajedničke izvedbe. Bruno Langer nasmijao je publiku pitanjem “Jeste li ikada na bini vidjeli dvojicu basista koji zajedno imaju 150 godina” te istaknuo da mu je čast biti na pozornici s takvim veličinama. Emotivan je bio i Nikola Čuturilo Čutura pred zajedničko izvođenje pesme “Mornar”: “Ako volite YU grupu ne možete biti loš čovjek, zato je večeras ovdje divan svijet. Počašćen sam što sam jedan od Vas večeras!” Publika je dva puta bend vraćala na bis, a na posljednjoj pjesmi svi izvođači pridružili su se YU grupi i otpjevali zajedno pjesmu “Odlazim”.

Na koncertu su snimljeni poslednji kadrovi za dokumentarni film koji režira Darko Lungulov. Poslije ovog povijesnog koncerta YU grupa ne staje sa radom, pjesme za novi album su spremne i uskoro ulaze u studio. Nastavljaju svirati po cijeloj regiji i živjeti za rock’n’roll!

Naslovna fotografija: Marina Pešić

(17)

YU grupa oduševila na Tašmajdanu i zasluženo primila najveće diskografsko priznanje