6. ROCKABILLY FESTIVAL U DARUVARU „TWO DAYS ROCKABILLY PLAYS“

Zaplešimo u prošlost u Daruvaru

U organizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk po 6. put u Daruvaru će se održati Rockabilly festival „TWO DAYS ROCKABILLY PLAYS“.

U dane 5. i 6. srpnja Daruvar postaje Rockabilly centar svijeta. Na nekoliko dana vraćamo se u zlatnu glazbenu prošlost i budimo sjećanja, plešemo s rock&roll plesačima, gledamo i divimo se uglancanim oldtimerima, slušamo DJ-e i bendove uživo. Ove godine nastupa veći broj bendova koji će raznovrsnom glazbom 50-ih zabavljati sve građane grada Daruvara, ali i turiste koji će posjetiti grad kako bi sudjelovali na jedinstvenom i iznimno kvalitetnom rockabilly festivalu u regiji.

Rockabilly je jedan od najstarijih pravaca rock glazbe koja je nastala 1950-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u, a obnovu je doživio 1980-ih. Rockabilly je nastao na američkom Jugu, povezujući u sebi tradicije country glazbe, te rhythm and bluesa. Sam naziv je skovan iz prvog dijela naziva “rock and roll” i zadnjeg dijela naziva “hillbilly” – često na pogrdni način korištenog termina za stanovnike ruralnih brdskih područja na istoku i središnjem dijelu SAD. “Hillbilly” se na području glazbe često koristi kao naziv za tradicionalnije oblike američke country glazbe u kojima se odmjereniji i finiji utjecaji “gospodske” glazbe karakteristični za školovane glazbenike,  riječ je o glazbi koja se tipično izvodi uz violinu, bendžo, mandoline i gitare.

Glazbenici koji su odrastali uz takve zvuke – poput Elvisa Presleya, Buddya Hollya, Roya Orbisona i Jerrya Leeja Lewisa povezali su na inventivne načine “hillbilly” tradiciju glazbe sa r’n’b -om i drugim glazbenim utjecajima, koristeći električnu gitaru i druge mogućnosti “električne” glazbe. Od hillbilly glazbe preuzeo je rockabilly prepoznatljiv ritam – živ i snažan u isto vrijeme. Country glazba tradicionalnijeg tipa – poput npr. Delmore Brothers popularnih 1940-ih godina, kada se country uglavnom prepoznavao kao “hillbilly” – bila je osnova na kojoj su glazbenici s juga SAD-a rođeni sredinom 1930- ih razvijali novi glazbeni izričaj: rockabilly.

Rockabilly festival „Two Days Rockabilly Plays“ je uvršten u Operativni plan Bjelovarsko-bilogorske županije od 2024.-2033. godine kao jedan od festivala koji ima intenciju postati nacionalno poznat festival u našoj Županiji i iz tog razloga prilikom planiranja i organiziranja ovog festivala već u 2024. godini smo prionuli na drugačiji način iz razloga što i mi na destinaciji uviđamo potencijal razvitka ovog festivala po kojem bi destinacija Daruvar bila prepoznata na nacionalnoj razini prije svega, a kroz godine i šire.

Ove godine, uz naravno nastup bendova koji su nadaleko poznati na sceni, festival bi koncipirali kroz nekoliko segmenata koji nas razlikuju od drugih festivala u Hrvatskoj i na taj način bi podignuli realizaciju na još jedan viši nivo i na taj način privukli još već broj posjetitelja u našu destinaciju;

Bendovi koji će sudjelovati u programu ove godine su: The Cat Paws (HR-Daruvar), The Jumpin’ Jigawatts (HR-Zagreb), The River Sharks (HR-Rijeka), Joe&Rythm Boys with Stacey (SLO-Maribor), Gone Hepsville (CZ-Brno), Greasy flat 4 (HR-Vinkovci) Mike Sanchez (UK) i DJ Toni (DE-Berlin)

Grad Daruvar je jedan od samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji ima međunarodno poznat i uspješan rockabilly bend „The Cat Paws“ koji svojom svirkom u Hrvatskoj i velikom dijelu Europe promoviraju kako svoj bend i glazbu tako i grad iz kojeg dolaze. Slijedom toga odlučili smo, zajedno s Gradom Daruvarom i Daruvar učiniti jednom od poznatih rockabilly destinacija i to organizacijom jedinstvenog događaja u široj regiji Rockabilly festivala „Two Days Rockabilly Plays“ koji je jedini besplatan za sve sudionike i posjetitelje (na ostalim rockabilly festivalima je naplata ulaznica).

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan!

(68)

6. ROCKABILLY FESTIVAL U DARUVARU „TWO DAYS ROCKABILLY PLAYS“