Grupa 777 – Pleši Kva, Kva, Kva (Pačji Ples)

Godina: 1982 |

Grupu 777 osnovao je Mirko Sertić 1970.i kao jazz trio predstavio skladbom Exodus na prvom BUM festivalu u Ljubljani (1972), ali prava popularnost sastava i diskografska djelatnost započinje ulaskom vokalne solistice Ire Kraljić i Andreja Baše, klavijaturiste i autora mnogih budućih hitova grupe.

Sastav u to vrijeme sačinjavaju još Mirko Sertić (bas) i Andrija Fišćur (bubnjevi). Prvo pojavljivanje sastava u toj postavi bilo je na Bum festivalu 1973 s pjesmom Hej, zar ne čuješ ti, koja postaje špicom omladinske emisije Radio Zagreba i nakon toga slijedi poziv Jugotona na razgovor. Na nagovor glazbeni urednika Pere Gotovca sastav kreće u komercijalne vode, drugim riječima – u pop i zabavnu glazbu. Dolazi do prvog singla sa prepjevom talijanskog hita Sul, i sul i bane, bane (Banane) i na B strani: Pjesma koja nosi sreću, koja postiže zlatnu tiražu. Isto se događa s drugim singlom Tko te voli više od mene (Andrej Baša) / Potraži svoj dom. Slijedom uspjeha i prvih mjesta na top listama širom ex Yu, uslijedile su turneje i nastupi u zemlji i inozemstvu.

Nakon tri singla nastaje prvi LP (1974). Slijede brojne turneje po Jugoslaviji, SSSR-u, Istočnoj Njemačkoj, kao i sudjelovanje na svim ondašnjim festivalima. Andrej Baša napušta sastav 1977.g. zbog pokretanja vlastitog tonskog studija, ali i dalje surađuje s grupom. Sedmice povećavaju broj članova na šest. Uz solisticu grupe Iru Kraljić, do 1985. izmjenjuju se članice Nevia Rigutto Neda Devčić i Milka Čakarun Lenac. To je vrijeme kada sastav dobiva nagrade za najemitiranije pjesme na radio valovima (Noć tajanstva, Ne idi Gorane, Srce od papira). To je vrijeme i zlatnih tiraža dvaju LP projekta Ti si moj hit (1983) i Tko te voli više od mene (1984). Te godine (1984) nakon 12 godina grupu napušta Ira Kraljić. U grupu ulaze Jozefina Jurišić i Dalida Banac, crnka i plavuša koje obilježavaju grupu u slijedećim godinama. Grupa 777 uz Kiću Slabinca osvaja prvo mjesto na Splitu 85′ s pjesmom Serenada (i mandoline). Slijede hitovi Pronađi me u zvijezdama i Ljiljane moj bijeli.

Sastav uspješno nastupa i dalje na svim važnim festivalima, ali krajem osamdesetih dolazi sve češće do promjena u postavama i Sedmice postaju uz rijetke iznimke grupa koja odlazi u anonimnost.

Izdavač: Jugoton ‎– LSY 61616 | Format: Vinil, LP, Album | Žanr: Zabavni Pop

(4483)

Kategorija: 80te, Jugoton TV