Generacija 5 – Dolazim za pet minuta

Godina: 1980 |

Generacija 5 je sastav osnovan sredinom 1977. godine u Beogradu. U orginalnoj postavi bili su klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pjevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović Krle i basista Dušan Petrović. Na prvim singlovima iz 1978. i 1979. godine sastav je svirao hard rock s utjecajem jazz rocka, a sa dolaskom novog pjevača Gorana Miloševića, brata poznate pjevačice Slađane Milošević, postupno su se okrenuli komercijalnijem zvuku. Na jesen 1979. godine objavili su i treći singl s kojeg se izdvaja njihov najveći hit “Ti samo budi dovoljno daleko”. Prvi zapaženiji nastup imali su na festivalu u Opatiji 1979. godine, gdje su nagrađeni za najbolje korištenje folklornih motiva.

Prva ploča “Generacija 5” izlazi 1980. godine, a druga “Dubler” dvije godine kasnije. Iz ovog razdoblja ostali su hitovi “Dolazim za pet minuta” koji upravo slušate, “Ti i ja”, “Dubler” i mnogi drugi. Njihova glazba je korištena u filmu Zorana Čalića “Došlo doba da se ljubav proba” iz 1980. godine. Grupa je prestala s radom 1982. godine.

Deset godina kasnije sastav se ponovo okuplja. U novoj postavi pojavljuju se, pored Ilića i Jovanovića, basista Miloš Stojisavljević Cajger (koji je prethodno krajem 70-ih jedno vrijeme mijenjao Petrovića), bubnjar Zoran Radovanović Baki i pjevač i glumac Đorđe David Nikolić. Godine 1994. objavili su kompilacijski album na kojem se nalazila i nova pjesma “Najjači ostaju” s kojom su doživjeli veliki uspjeh. Ova kompilacija, zajedno sa kocertnim albumom Unplugged & Live vratila ih je na vrh interesa tadašnje yu rock scene. Povratnički album izlazi 1997. godine “Svijet je tvoj izašao”, s hitovima poput “Ritam dodira”, “Što ćemo sad nas dvoje”, “Povedi me u noć” i “Nosi je košava”. Đorđe David napustio je sastav 2000. godine i posvetio se samostalnoj karijeri, a novi pjevač postao je Dragan Panjak. Te godine objavili su kompilaciju balada “Pomoli se još jednom”. Na posljednjem studijskom albumu Energija iz 2006. godine kao pjevač nastupio je Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak.

Sastav je i danas aktivan.

Žanr: Rock | Stil: Hard Rock, Pop Rock, Heavy Metal

(5313)

Kategorija: 80te, Jugoton TV