Boško Petrović: dvanaest godina od smrti umjetnika koji je obilježio hrvatski jazz

Na današnji dan, 10. siječnja 2011. godine napustio nas je Boško Petrović, velikan hrvatske i svjetske jazz scene, vibrafonist i skladatelj nadahnut američkim jazzom, svjetskim evergrinima i folklornom tradicijom.

U jazz glazbu zaljubio se slušajući radio stanicu American Forces Network, a svoj prvi blues na vibrafonu svirao je u bivšem podrumu Radio Zagreba. Bio je neumorni pokretač zagrebačke i hrvatske jazz scene. Krajem pedesetih godina dvadesetog stoljeća osniva Zagrebački jazz kvartet, sastav koji se svojim stilom muziciranja potvrdio kao europska vrijednost. Poslije je vodio i druge hrvatske, ali i međunarodne sastave: Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars, Boško Petrović Trio i druge.

U Zagreb i Hrvatsku je, od davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća pa do odlaska, dovodio svjetska imena jazza, poput Johna Lewisa, Nielsa Pedersena, Alvina Queena, cijelu postavu Weather Reporta i mnogih drugih svjetskih majstora. Njegov „B.P. Club” u zagrebačkoj Teslinoj ulici od 1988. godine postaje mjesto okupljanja domaćih i svjetskih jazz glazbenika. Boškova cjeloživotna promocija jazza posebno je vidljiva u njegovu edukativnom radu s mladim talentima i kroz osnivanje Međunarodnog Jazz Festivala i Ljetne škole u Grožnjanu, u kojoj su stasali mnogi danas afirmirani jazz glazbenici.

Neke od njegovih skladbi, primjerice „Green Lobster Dream“, „Blue Sunset” ili „With Pain I Was Born“, ostaju trajne vrijednosti hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a Petrović je iza sebe ostavio i bogat diskografski katalog.

Europska udruga promotora jazza „European Jazz Awards Committee“ 2005. godine dodijelila mu je titulu „European Jazz Master“, nositelj je odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a nerijetko je nagrađivan glazbenim nagradama Porin, među kojima se nalazi i onaj za životno djelo koji mu je dodijeljen 2003. godine. Glazbeno putovanje Boška Petrovića prikazano je i u njegovoj autobiografiji „Život kao Jam Session“.

Upravo je vibrafonist i skladatelj Šimun Matišić u godini desete obljetnice Boškova odlaska, okupio vrhunsku postavu glazbenika s kojom je odsvirao neke od najpoznatijih Boškovih skladbi, uz autorsku posvetu Bošku i “njegovu” Grožnjanu. „Tribute to B.P.” prošle je godine nagrađen s tri Porina.

 

(8)

Boško Petrović: dvanaest godina od smrti umjetnika koji je obilježio hrvatski jazz