Spektakularnom rock večeri zatvoren 5. CMC 200 festival u Slavonskom Brodu

Nakon CMC 200 Party večeri čiji je cilj bio pripremiti publiku za festival, CMC 200 Slavonija fest 2021. donio nam je niz fantastičnih izvedbi koje su zagrijale i bacile u trans publiku koja je plesala i pjevala uz Savu na prekrasnom Poloju u Slavonskom Brodu.

Na petom izdanju festivala nastupio je velik broj istaknutih domaćih rock grupa, a večer su koncertima zatvorili headlineri Urban&4, Opća Opasnost i Atomsko sklonište.

Festival su otvorili Vinko Ćemeraš i Talvi Tuuli koji su izveli svoj novi singl “Izgubiti neću dah” i druge pjesme s Porinom nagrađenog albuma. Prethodno su najavili da će im CMC 200 Slavonija fest 2021. biti prilika da se predstave široj publici, a tu priliku su vrlo dobro iskoristili svojom sjajnom svirkom. Slijedio je nastup Komune, domaćeg benda koji je brodska publika dočekala s velikim oduševljenjem. Predvođeni poznatim Mirkom Šenkovskim Geronimom, Komuna nije ostala dužna svojoj vjernoj publici, a priredila je i posebno iznenađenje. Na pozornicu su doveli Dinu Jelusića, člana benda Whitesnake, koji je s njima na impresivan način izveo pjesmu Deep Purple-a “Burn”.

Ni nešto niža temperatura nije smetala bendove koji su prvi puta zasvirali na CMC 200 festivalu. Lili Gee, One Possible Option i Zebas dali su najbolje od sebe, a to je publika odmah prepoznala. Lili Gee, koji su se na pozornicu popeli nakon Komune, su CMC 200 Slavonija fest 2021. vidjeli kao idealnu priliku da uživo predstave neke od pjesama s novog studijskog albuma, a rock riffovima, zaraznim refrenima i drskim ženskim vokalom pokazali su se pred brodskom publikom u najboljem izdanju. Riječki bend One Possible Option koje mnogi svrstavaju među predvodnike novog riječkog glazbenog vala zapalili su publiku snažnim gitarama i žestokim vokalom frontmena Denija Kasapovića. Nema sumnje da su oni svojim nastupom dokazali zašto im se pripisuju takvi epiteti. Riječane je, osim brojnošću, brodska publika oduševila i svojim pozitivnim reakcijama. One Possible Option je na pozornici zamijenio mladi zagrebački bend Zebas koji do sada nisu imali priliku nastupiti pred tako velikom publikom, što se nije dalo primjetiti jer su odličnim izvedbama zadnjih singlova svoje glazbene minute na pozornici na Poloju iskoristili najbolje što mogu, a to se vidjelo i po pozitivnim reakcijama publike.

Iako je već oduševljenu publiku bilo teško još više impresionirati, to je pošlo za rukom šibenskom BluVinilu. Oni su već drugim nastupom na CMC 200 Slavonija festu zaslužili ovacije publike i opravdali očekivanja kao jednog od bendova koji se vrtoglavo penje prema nastupima na sve većim pozornicama. Frontmen benda Matej Nakić nije krio svoje oduševljenje zahvalnom brodskom publikom, a čini se da bi ta kombinacija obostrano impresionirane publike i benda mogla donijeti šibenčanima još nastupa u Slavoniji. Jedno od poznatih imena CMC 200 festivala svakako je Fluentes, koji su svoj drugi nastup na CMC 200 Slavonija festu dočekali sa sjajnom energijom. Reflektiralo se to i na njihovu izvedbu svojih najpoznatijih hitova, ali i novog singla “Sve je baš onako kako treba bit'”. Nema sumnje da su na taj način stekli brojnu novu publiku koja jedva čeka neki novi nastup.

Nakon uzbudljivog rock maratona, došlo je vrijeme za headlinere. Festivalsko finale otvorio je Damir Urban, kantautor nevjerojatne karizme, prepoznatljivog glasa i vječnih pjesma. Na krilima nadolazećeg dvostrukog albuma “Lipanj, srpanj, kolovoz” Urban je s Četvorkom stigao u Slavonski Brod i upravo u tom duhu otvorio koncert. Već prvom pjesmom “Nitko osim nas” uspio je začarati slavonsku publiku, a izvedbom novog singl “Sama” apsolutno je oduševio prisutne. Glazbenik čije pjesme pomiču granice i ispisuju povijest hrvatske moderne glazbe, po prvi puta je stao na CMC 200 pozornicu i opravdao sva očekivanja. Koncert je zaključio najvećim hitovima “Mjesto za mene” i “Mala truba”, rasplesao sve prisutne na Poloju i pripremio ih za nastavak večeri.

Nakon Urbana, došao je red na slavonske miljenike – Opću Opasnost, bend koji uvijek napravi atmosferu koja se prepričava danima. Hitovima “Pobjego sam”“Jednom kad noć”, “Tvoje ime čuvam” razgalili su okupljene, a dovoljno je bilo da krenu prvi taktovi pjesama i zborsko pjevanje bilo je neizbježno. Uvijek dobro raspoložena ekipa iz Opće Opasnosti fantastičnim nastupom užarila je slavonsku publiku i zakucala atmosferu za finale festivala uz još jedno jako ime.

I za kraj nas je čekao legendarni bend, uvijek rado viđeno Atomsko sklonište. Iza njih je 45 godina uspješne karijere i mnoštvo velikih hitova koje smo imali prilike čuti i na Slavonija festu. “Za ljubav treba imat dušu”“Pakleni vozači”“Žuti kišobran”, samo su neke od pjesama koje su rasplesale publiku za kraj festivala. Najprepoznatljivije lice “Atomaca”, Brunu Langera posebno je razveselila i “Slavonska košarica” koju mu je uručio gradonačelnik Slavonskog Broda za 45 godina karijere benda koji je svojim hitovima obilježio generacije.

Festival koji se i ove godine održao u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Turističkom zajednicom Grada Slavonskog Broda bio je obogaćen brojnim dnevnim aktivnostima i promocijama. Croatia Records je predstavila poseban trostruki festivalski CD, objavljen povodom pet godina festivala, ali i druga izdanja koja su potvrdila da se i tijekom pandemijskog razdoblja ulagalo u glazbu te da se ona itekako stvarala. Promociju su live svirkom okrunili Gavrani, sjajan bend koji je glazbeno upotpunio sva popratna festivalska događanja.

HDS ZAMP pridružio se festivalskim događanjima s panel raspravom “Glazba se vraća”, na kojoj su o problemima glazbenika kroz pandemijski period govorili Milan Majerović Stilinović, voditelj odnosa s javnošću u ZAMP-u, Mario Vestić, autor većine pjesama Opće Opasnosti i Goran Bošković, frontmen i autor grupe Fluentes.

Još jedno izvrsno izdanje CMC 200 Slavonija festa je iza nas, po prvi puta na novoj lokaciji – na fenomenalnom Poloju. Festival je održan poštujući sve aktualne epidemiološke mjere, a unatoč pandemiji, okupio se velik broj posjetitelja koji su nakon 2020. godine bez CMC 200 festivala sada ponovo imali priliku uživati u energiji rock glazbe. Kako to uvijek biva kad su CMC festivali u pitanju, za najave izvođača i zagrijavanje publike, pobrinuli su se izvanredni voditelji CMC TV-aEdina Pršić i Dalibor Petko.

Foto: Samir Cerić Kovačević

(3346)

Spektakularnom rock večeri zatvoren 5. CMC 200 festival u Slavonskom Brodu