Glazbena senzacija Samoana predstavila prvi autorski singl, poslušajte “Kuću od neba i sunca”

Braću Christiana i Austina s pacifičkog otoka Samoa hrvatska javnost pozorno prati od 2018. godine kad se simpatični dvojac poznat pod umjetničkim imenom Samoana na jedinstven način ušuljao na hrvatsku glazbenu scenu spektakularnom izvedbom pjesme “Nije u šoldima sve” prije finala Svjetskog nogometnog prvenstva.

Izvrsnim poznavanjem hrvatskog jezika, kulture, običaja i širokom lepezom pjesama kojom suvereno vladaju, postali su svojevrsna senzacija na glazbenoj sceni.

Christian i Austin danas žive na Novom Zelandu, no dobar dio godine provode na nastupima diljem Lijepe Naše. Za sebe u šali kažu da su proputovali Hrvatsku i BiH uzduž i poprijeko, posjetili više gradova, općina i sela nego prosječan Hrvat i da su stekli prijateljstva za cijeli život.

“Kuća od neba i sunca” za njih je ostvarenje snova i emotivno su vezani uz nju budući da uz Samou i Novi Zeland, trećim domom zovu upravo Hrvatsku koja im je toliko pružila. Pjesma je posvećena cijeloj hrvatskoj dijaspori koja je otišla u potrazi za boljim životom, no u srcu zna da je najveća sreća tamo gdje je dom, u toj “skromnoj kući od neba i sunca”.

“‘Kuća od neba i sunca’ bila je pravi izbor za singl s kojim ćemo se predstaviti na hrvatskom jeziku, ima mediteransku notu, jednostavna je a sadrži jaku poruku da su sreća i ljepota u jednostavnosti života, da je nekad manje zaista više i da je dom tamo gdje je srce. Možeš obići cijeli svijet, ali ono što zaista trebaš je najčešće ispred tebe cijelo vrijeme.”

Sama pjesma izdana je u suradnji Croatia Recordsa i Rubikon Sound Factoryja, iza moćnog teksta i glazbe stoji Jacques Houdek, dok aranžman i produkciju potpisuju Bojan Šalamon Shalla i Toni Ćosić.

Upravo se poznanstvo s producentom Bojanom Šalamonom Shallom iz grupe Zaprešić Boys pokazalo sudbonosno budući da su se nakon upoznavanja na turneji Zaprešić Boysa u Australiji 2018. godine, ponovno sreli 2019. u Zagrebu gdje se kasnonoćni neplanirani session pretvorio u želju za trajnom suradnjom. Cijeli projekt potom je zaustavila pandemija te su se Christian i Austin morali hitno vratiti na Novi Zeland. Za Jacquesa Houdeka Christian i Austin biraju riječi te ga smatraju glazbenim uzorom i počašćeni su što je pristao da otpjevaju njegovu autorsku pjesmu, prvotno napisanu za glazbenu legendu Vinka Cocu.

Videospot pod režiserskom palicom Nevija Smajića i Marija Borščaka sniman je na otoku Krku gdje su dečki prošle godine proveli puno vremena. Prekrasne lokacije diljem otoka poslužile su kao idealna kulisa za jednostavnost života koja je glavni motiv pjesme.

Christiana i Austina hrvatska javnost naprosto obožava zbog njihove neposrednosti i jednostavnosti u glazbenom izričaju i komunikaciji s publikom te će ih imati prilike vidjeti na prestižnom Splitskom festivalu već ovoga ljeta.

 

(267)

Glazbena senzacija Samoana predstavila prvi autorski singl, poslušajte “Kuću od neba i sunca”