Hrvatska diskografska udruga u 2021. godini

Iako i dalje izazovna za glazbenu industriju, protekla 2021. godina ponudila je ipak dobre vijesti.

Upravo je broj članova Hrvatske diskografske udruge u studenom prošle godine postao veći za njih 16. Više od četvrt stoljeća tradicije, Hrvatska diskografska udruga obilježila je osnivanjem nagrade Nova Ploča koja će se dodjeljivati istaknutim pojedincima za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije. Prvi dobitnici ujedno su i osnivači Udruge: Hrvoje Markulj, Šima Jovanovac, Branko Paić, Veljko Despot i Zdravko Josipović.

Ipak događaj koji je najviše obilježio proteklu godinu, svakako je donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuju prava na digitalnom tržištu.

Dobra strane novog zakona svakako je osiguravanje boljeg položaja nositelja prava prema velikim internetskim platformama poput Googlea ili YouTubea. Lošima Hrvatska diskografska udruga ocjenjuje pojedine odredbe zakona kojima se zadire u privatne odnose između umjetnika izvođača i glazbenih izdavača, te posebno problematična, odredba oko retroaktivnosti Zakona. Iz tog su razloga, početkom 2022. godine podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti, a izgledno je i iniciranje postupka pred Europskom komisijom.

Godinu iza nas obilježile su i različite aktivnosti Udruge: od obilježavanja Nacionalnog dana albuma čije su ambasadorice bile Alka Vuica, Tereza Kesovija i Nika Turković do objavljivanja posebne, četvrte u nizu knjiga s naslovom koji potiče čitanje o onome što slušamo. Knjiga „73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji“ , autora Zlatka Turkalja Turkija, ove je godine odala počast uspješnim ženama u glazbenoj industriji.

Pokretali su se i novi projekti, poput „Diskografske spajalice”, čiji je cilj putem zanimljivih i sadržajnih intervjua predstaviti glzbene doajene te najnovije talentirane izvođačice i izvođače. Za najbolje priče iz glazbene industrije ponovno je zaslužan Turki, legendarni radijski voditelj i urednik i jedan od najboljih poznavatelja domaće glazbe uopće.

Posebno nam je drago da je i CMC televizija postala dio suradničkog tima Hrvatske diskografske udruge kroz projekt „Gundulićeva – ulica glazbe” koji od lipnja prošle godine možete pratiti svakog utorka u 19 sati i 15 minuta.

S nagradama smo krenuli, a s njima i završavamo. Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge, najveće diskografsko priznanje u Hrvatskoj, za iznimna diskografska postignuća u glazbi prošle su godine dobili Vlatko Stefanovski, Zagreb Jazz Quartet i Dražen Žerić Žera, dok su glazbeni uspjesi u pandemijskoj 2020. godini nagrađeni dodjelom prestižnih glazbenih nagrada – Top.HR Music Awards u veljači prošle godine. Epidemiološka situacija kreirala je neobičnu televizijsku dodjelu, a pripreme za ovogodišnju već su u tijeku.

 

(7)

Hrvatska diskografska udruga u 2021. godini