Matija Dedić briljirao koncertom na Ljetnoj sceni Amadeo

“Na ovoj sceni sam od samih početaka, na njoj sam proslavio rođenje kćeri, na njoj je bio i zadnji Arsenov koncert, a ako i nije, volio bih da je – tim je riječima Matija Dedić započeo sinoćnji koncert na Ljetnoj sceni Amadeo. Prvi od dva koncerta „Matija i prijatelji“ započeo je Runjićevim evergreenom „Molitva za Magdalenu“, skladbom koja se nalazi i na njegovom novom studijskom albumu „Male ljubavi….(susreti)“. Bio je to ujedno i odličan uvod za prvu gošću večeri, Merimu Ključo, svjetski poznatu harmonikašicu, koja je specijalna gošća na Matijinom aktualnom albumu.

Njihovu izvedbu još jedne legendarne Runjićeve pjesme „Potraži me u predgrađu“ publika je ispratila dugotrajnim pljeskom, a upravo ovom skladbom i započinje niz od jedanaest glazbenih klasika koje je Matija odabrao za svoj novi album. Zajedno su izveli i tradicionalnu skladbu Kradem ti se u večeri, a potom je Matija prepustio pozornicu Merimi koja je svojom virtuoznošću na harmonici i izvedbom tradicionalne pjesme „Okreni se niz đul-bašću“ pokazala čime je osvojila publiku diljem svijeta. „Sudar“ crno bijelih tipki i glazbenici sjedinjeni u nevjerojatnoj kemiji koji uranjaju potpuno u svaku odsviranu notu koju potom maestralno prenose na publiku iščitavala je svu njihovu strast i ljubav prema glazbi koju stvaraju. Publika je tražila još, a za ovaj kratak susret Matija i Merima izveli su još jednu skladbu s albuma, legendarnu „Odlazak“, Arsena Dedića.

Lidija Bajuk, jedna od najpoznatijih pjevačica etno glazbe i kantautorica, bila je Matijina slijedeća gošća. Poznanstvo i suradnja ih veže još od 1998. godine, a od tada su istu pozornicu dijelili, kako su sami rekli, više od sto puta. Etno zvuk u Tadijanovićevoj pjesmi „Visoka žuta žita“ i međimurskim tradicionalnim pjesmama uz gitaru i prekrasan Lidijin glas savršeno se uklopio u Matijinoj klavirskoj pratnji. Treća gošća i Matijina prijateljica bila je Lea Dekleva, još jedna uspješna glazbenica i kantautorica koja je uz klavir otpjevala pjesme „Odlaziš njoj“ te Arsenovu „Tvoje tijelo, moja kuća“.

Gostovanja svojih gošći, Matija je vješto prekidao svojim opusom u kojem su još jednom došle do izražaja skladbe uz koje je odrastao, „U registraturi“, „Ni ti, ni ja“ , „Sve što znaš o meni“, „Tvoje nježne godine“ i ostale.

Ogoljen i pun emocijama i poštovanja prema skladbama koje je izvodio i u koje je utkao sve ono zbog čega je s pravom naš najbolji pijanist prepoznala je publika koja je i nakon gotovo 2 sata tražila još.

Nakon sjajne večeri, Matiju Dedića očekuje večeras još jedan koncert, a na pozornicu će uz njega, ponovo nastupiti njegovi prijatelji i vrhunski glazbenici, Matej Meštrović, Kristijan Beluhan i Tedi Spalato.

(219)

Matija Dedić briljirao koncertom na Ljetnoj sceni Amadeo