Na 57. Vinkovačkim jesenima održani koncerti Hercenšlusa i Dika

Mjesto radnje bila je koncertna pozornica na Trgu Vinkovačkih jeseni. 

Vrijeme radnje 15. rujna u 22 sata. Publika se oko 21 i 30 u velikom broju počela okupljati ispred pozornice u želji da uživa u najavljenom koncertu. Croatia Recordsa dobila je ulogu domaćina ove večeri i sukladno tome predstavila svoja dva ekskluzivca.

Hercenšluš, gostujući bend iz Novoga Sada želio se predstaviti našoj publici u punom sjaju i u punom sastavu. Štimali su se instrumenti, glancale žice, pjevačica benda Čedana Đokić (Divna Forest) izgarala je od želje da prvi put zapjeva u Vinkovcima, a članovi benda odjeveni u estradno ruho, također su napeto isčekivali svoj nastup. Sve je bilo spremno za glazbeni spektakl u Vinkovcima. Bend Hercenšlus pioniri su laloškog swinga koji vrlo uspješno koketira s čardašom, gipsy jazzom, američkim swingom i sličnim glazbenim izričajima. Naravno, u svoj program za Vinkovačke jeseni uvrstili su i nekoliko Balaševićevih pjesama u vlastitim aranžmanima. U njihovo maestralno i sladunjavo muziciranje lako je zaljubiti se. Frontmen i gitarist benda Boban Dževerdanović najavio je da će pjevati na četiri svjetska jezika i da je program za koncert u potpunosti usklađen i uvježban do najsitnijeg detalja.

Domaća publika željno je očekivala i nastup drugog glazbenog sastava, svojih miljenika – Dika vinkovačkih. Ovaj kultni sastav djeluje već četiri desetljeća i svi tamburaši i iskonski štovatelji tamburaške glazbe s velikim poštovanjem prate njihov glazbeni opus. Dike su neprikosnoveni bardovi hrvatskog tamburaštva. Marinko Blažinkov, pjevač i frontmen sastava rekao je kako mu je uvijek najljepše svirati u rodnim Vinkovcima i da se cijeli bend najbolje osjeća upravo ovdje. Njihove hitove “U selu pokraj Dunava”, “Sinoć mila kad si zaspala” ili “Bački ručak” i u četvrtak su svi željno isčekivali čuti.

Bez obzira na kišu, prvi su na pozornicu izlašli Hercenčlus i uz podršku ustrajne publike izveli svojih 25 glazbenih brojeva. Nakon toga na scenu došle su Dike i oba benda zajedno su izvela jednu sevdalinku. Vjerna publika ih je nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama. Tada su pozornicu preuzele Dike, a završile su iza ponoći uz “Slavonsko kolo”. Publika se spontano uhvatila u kolo i svi zajedno pjesmom i plesom zatvorili su kišnu, ali nezaboravnu večer Vinkovačkih jeseni.

Foto: Ivan Gale

 

(14)

Na 57. Vinkovačkim jesenima održani koncerti Hercenšlusa i Dika