Na današnji dan, prije točno 100 godina, rodio se Ivo Robić

Jedan od najpoznatijih izvođača u povijesti domaće glazbe, Ivo Robić, rođen je na današnji dan, 28. siječnja 1923. godine. Da je živ, danas bi proslavio stoti rođendan.

Rođen u Garešnici, nadimak „Mister Morgen“ dobio je nakon objave ploče s pjesmom „Morgen“ koja je prodana u više od milijun primjeraka, što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je postigao naš glazbenik. Tijekom karijere prepoznat je kao vrhunski interpretator šlagera, a osim domaće ostvario je i međunarodnu karijeru.

Pjevačku karijeru započeo je 1943. godine, a svoju prvu LP ploču „Pjeva vam Ivo Robić“ snimio je za tadašnji Jugoton. U nastavku karijere svoje je obožavatelje uveseljavao šlagerskim hitovima poput „Tiho plove moje čežnje“, „Samo jednom se ljubi“ i „Ta tvoja ruka mala“, a u sjećanju su nam i njegove nezaboravne interpretacije pjesama „Stranci u noći“, „Sedamnaestogodišnjoj“, „Jesenska ruža“, „Golubovi“  i „Tebi grade moj“.

Iako su mu se pjesme prodavale u milijunskim tiražama diljem svijeta, Robić je ostao vjeran domaćoj publici. Od 1950. godine započinju njegovi ljetni nastupi na opatijskoj terasi Hotela Kvarner i dugogodišnja suradnja s domaćim glazbenicima i raznim festivalima.

Prepoznat kod domaće i inozemne publike, nerijetko je bio nagrađivan za svoja djela: 1981. godine uručena mu je nagrada Josipa Štolcera Slavenskog za glazbenu umjetnost, a diskografskim priznanjem Porin za životno djelo nagrađen je 1997. godine te Zlatna Jugotonova ptica za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka. Robić je bio i počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije, a napustio nas je 9. ožujka 2000. godine.

Izdavačka kuća Croatia Records obilježit će 100 godina popularnog “Mister Morgena” ekskluzivnim peterostrukim CD izdanjem “Ivo Robić – Antologija”. 

 

(7)

Na današnji dan, prije točno 100 godina, rodio se Ivo Robić