Najveći festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije čeka vas raširenih ruku

Najveći festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije od 1. – 3. rujna u Požegi.

Požega je festivalski grad od davne 1969. godine. Prvi Muzički festival Slavonija svoju premijeru doživio je na prostoru današnje Sportske dvorane Tomislav Pirc, tada nenatkrivenog Grabrika.
Ubrzo je postao sinonim za tamburašku slavonsku glazbu i mjesto rađanja velikih imena ovog tradicionalnog glazbenog izričaja. Festival je kroz povijest prolazio neizvjesna razdoblja, mijenjao imena, no uvijek je bio i ostao prepoznatljiv kao požeški tamburaški festival.
Od devedesetih godina i revitalizacije nosi ime Zlatne žice Slavonije po čemu je poznat i priznat diljem Hrvatske i svijeta.

Ovogodišnji požeški festival obilježen je s izrazito bogatim programom i vrlo šarolikim sadržajima. Ove godine očekuju nas nastupi Lidije Bačić Lille, Džentlmena, Slavonija Banda i mnogih ostalih.

Kao i prijašnjih godina, uvod u Festival bit će folklorna večer koja tradicionalno na požeškom središnjem trgu okupi veliki broj čuvara baštine ali i poklonika folklornog kolorita. Nakon nastupa folklornih skupina prvu večer festivala bit će koncert TS Ravnice pod nazivom “Naših prvih 30 godina”, a s njima će nastupiti i njihovi gosti – Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Vitovski i Željko Barba. Druga večer, subota, rezervirana je za retrospektivu Zlatnih žica Slavonije. Treća večer tradicionalno donosi nove skladbe. Ove godine prijavljeno je 60 skladbi, a odabrano je 20 pop i tamburaških skladbi koje će izvesti Miroslav Škoro, Stjepan jeršek Štef, Đuka Čaić, Viktorija Kulušić Đenka i mnogi ostali.

 

(27)

Najveći festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije čeka vas raširenih ruku