Odabrane sklade 26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2023.

Poznati su izvođači i pjesme 26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2023., koje će se izvesti 19. kolovoza na festivalskoj ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, uz izravan prijenos HRTV.

U finalnoj večeri novih skladbi Šibenik 2023., festivalski žiri u sastavu Dušan Šarac, umjetnički direktor, Damir Marušić, voditelj festivalskog orkestra, Dalibor Mirčeta, glazbenik i direktor festivala Branko Viljac, odabrali su 24 skladbe od 142 zaprimljene skladbe po raspisanom natječaju.

Uz već renomirane festivalske izvođače kao što su Ivo Pattiera, Đani Stipaničev, Ibrica Jusić, Jure Brkljača, Tommi Mischell, Marko Kutlić u duetu sa Leom Dekleva, Branko Medak, Kristina Boban, Trio Gušt, Anja Viktorija Peršić i Anezi, nastupiti će i devet debitanata tj. novih izvođača od kojih su neki od njih odabrali svoj nastup u Šibeniku za svoj prvi festivalski nastup, a to su Nina Abramović Dimec, Matea Miočić, Iva Ajduković Mraović, te Karin Kuljanić, Mate Grgat, Duet Providenca, Boris Štok, Zorica Andrijašević Donna & Darko Capo i Boris Rogoznica. Od dalmatinskih klapa ove godine ćut ćemo tako klape Kaše, Klapu More u zajedničkoj interpretaciji  sa Đanijem Stipaničevom i Nenom Belanom, klapu Brodarica te Branimira Bubicu i klapu Sebenico.

Posebnost festivala je da će se u prvoj festivalskoj večeri koja je prošle godine bila posvećena maestru Dušanu Šarcu, dobitniku ovogodišnje nagrade PORIN za životno djelo, ove godine večer starih skladbi posvetiti velikom šibenskom i hrvatskom pjevaču Vici Vukovu.

Tako će se u petak 18. kolovoza u večeri pod nazivom „U počast pjesmama Vice Vukova„ izvesti neke od njegovih najpoznatijih skladbi počevši od Vicinog prvog festivalskog nastupa u Opatiji 1959. godine preko Splitskog, Zagrebačkog, Krapinskog festivala i Slavonije festa do Šibenske šansone 1999. godine, kada je izveo skladbu “Kad raziđe se dim”. Šibenski festival obilježiti će tako njegov 87. rođendan, 50 godina uspješne glazbene karijere i 10 godina od njegovog tragičnog odlaska sa hrvatske glazbene scene.

Za glavnog izvođača programa odabran je Đani Stipaničev, a uz festivalski orkestar maestra Damira Marušića, nastupiti će i gosti: Ivo Pattiera, Đani Maršan, Gubec Kvartet, 3 Tenora i Vicina unuka Vita Vukov, te će se snimka koncerta emitirati u nedjelju 20. kolovoza 2023., na drugom programu HTV.

Za napomenuti je da je žiri za odabir novih skladbi i ove godine imao težak zadatak, te je tako odabrao 24 skladbe od 124 zaprimljene, a i više, jer su neki od autora i izvođača slali na natječaj i po nekoliko skladbi.

Umjetnički žiri kod odabira novih skladbi i ove godine vodio je računa o raznolikosti skladbi i žanrova, tako da će na festivalu biti zastupljene kako dalmatinske skladbe i klapski đir, tako i moderne pop rock skladbe i balade sa okusom Mediterana, kako po ukusu struke tako i publike, sa vjerom da će mnoge od njih ostati u dugom sjećanju ljubiteljima dobre glazbe, interpretacije i kvalitete stihova kojima festival posvećuje posebnu pozornost.

 

 

 

(167)

Odabrane sklade 26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2023.