Odlazak Kralja zabave

Nakon borbe s teškom bolesti u 69. godini napustio nas je veliki prijatelj i glazbenik Jasmin Stavros.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri objavio je 17 studijskih albuma, nastupio na velikom broju humanitarnih koncerata i festivala koji su ga ostavili u lijepom sjećanju publike, suradnika i kolega.

U nasljeđe ostavlja bogatu karijeru i hitove koji su ostali za sva vremena. Visokoobrazovani glazbenik koji je surađivao s najpoznatijim hrvatskim glazbenicima svojim je trudom i ljubavlju prema glazbi stekao status jednog od najboljih bubnjara, a zatim i jednog od najboljih pjevača zabavne glazbe. 

Stavros je odmalena pokazivao zanimanje za glazbu zbog čega je pohađao osnovnu i srednju glazbenu školu. Iako je prvo naučio svirati klavir, a potom i kontrabas, njegova strast bili su bubnjevi koje je počeo svirati s 12 godina. Njegov talent vrlo je brzo primijećen, pa s petnaest godina svira profesionalno u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali, More i Put.

Od 1978. godine radio je kao studijski bubnjar u tadašnjem Jugotonu, a bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj državi. Iako je karijeru izgradio na zabavnoj glazbi, zanimanje za jazz glazbu ga je 80-ih godina odvelo u Ameriku gdje je proveo dvije godine i gdje je kao jedan od najboljih studenata završio privatnu akademiju Stanley Spector u New Yorku. Jasmin je svirao i klasičnu glazbu u splitskom HNK pod palicom nekih od najboljih domaćih dirigenata poput Bareze, Papandopula i Šuteja.

Svoj diskografski put započeo je objavom albuma “Priče iz kafane” 1987. godine na kojem je surađivao s velikim autorima: Đorđem Novkovićem, Stevom Cvikićem, Marinom Tucaković, a aranžmane svih pjesama potpisao je veliki Rajko Dujmić. S jakom autorskom ekipom nastavlja suradnju, a već godinu dana poslije objavljuje svoj prvi album za Jugoton “Evo mene opet”. Na trećem albumu “Ljubio sam anđela” nalaze se njegova dva velika hita “Umoran sam” i “Dao bi’ sto Amerika” bez kojih nije mogao proći niti jedan njegov koncert.

U Stavrosovoj dugoj karijeri njegovi su albumi nerijetko dosezali zlatne i platinaste naklade, a znao je održati i preko 100 koncerata godišnje.

S dvojicom svojih kolega i prijatelja Mladenom Grdovićem i Zlatkom Pejakovićem, na nagovor zajedničkog menadžera Ljube Šeperića, osniva sastav Tri mušketira 2017. godine, a njihovi koncerti ubrzo postaju maratoni zabave za publiku svih generacija. Prvi zajednički singl bio je “Prijatelji zovite mi nju” po kojem je nazvan i njihov zajednički album objavljen 2020. godine.

Jasmin Stavros bio je rado viđen gost na pozornici CMC festivala u Vodicama, a njegove pjesme u solo izvođenju poput “Opet mlad”, “Mare moja”, “Umri muški”, “Moja Marina” i u sastavu Tri mušketira poput “Srce hrvatsko”, “Prijatelji zovite mi nju” bile su uvijek među najemitiranijima.

Publika je cijenila njegovu iskrenost čak i kad je u pitanju privatni život, a često je isticao kako snagu za teške životne izazove pronalazi u vjeri. Iza sebe je ostavio suprugu, dvojicu sinova i unuka.

Voljeni pjevač izgubio je najveću životnu bitku. Mnogobrojnoj publici ostavio je pregršt hitova koji će se još dugo pjevati, a prijateljima uspomene po kojima će ga pamtiti.

Vječna mu slava i hvala.

Naslovna fotografija: Neja Markičević

 

(59)

Odlazak Kralja zabave