Povodom 30 godina Music puba objavljeno trostruko vinilno izdanje

Drugi program Hrvatskog radija krasi jedna od najpoznatijih glazbenih emisija u Hrvatskoj, koja ove godine slavi svoj 30. rođendan.

Povodom velikog slavlja, legendarni zaljubljenik u glazbu i urednik emisije, Zlatko Turkalj, je u suradnji s Croatia Recordsom objavio trostruko vinilno izdanje “Music pub – 30 godina”.

Na 3 vinila su, po izboru Zlatka Turkalja, uvrštene samo najkvalitetnije i najznačajnije pjesme izvođača i bendova koji su obilježili period postojanja čuvene emisije. Na izdanju se nalaze pjesme Parnog valjka, Haustora, Laufera, Jure Stublića & Filma, Daleke Obale, Prljavog kazališta, Opće Opasnosti, Gorana Bare & Majki, Dine Dvornika, Ilana Kabilja, Gibonnija, Đavola, Borisa Novkovića, J.R. Augusta i drugih.

“Zlatko Turkalj Turki respektabilnu radijsku karijeru počeo je kao klinac zaljubljen u (dobru!) glazbu još osamdesetih godina 20. stoljeća. Jedan od tada najmlađih urednika i voditelja radijskih glazbenih emisija već se na početku istaknuo kao marljiv profesionalac koji suvereno vlada materijom i postavlja intrigantna pitanja koja nikad, ali baš nikad ne prelaze u žutilo. Ime toga radijskog voditelja, urednika, novinara i glazbenog kritičara s vremenom je postalo sinonim za dobru domaću glazbu. Njegova ljubav prema poslu kojim se bavi – promociji mladih, još neafirmiranih izvođača te praćenju stvaralaštva etabliranih glazbenih umjetnika – ostala je ista kao i na početku, prije više od tri desetljeća, što je danas u bilo kojem poslu prava rijetkost. 

Glazbenici znaju reći da osvijeste da su u glazbi nešto postigli tek kad ih Turki (kojega su neki od njih opjevali i u svojim pjesmama) pozove u emisiju. Izuzetno ga poštuju, a on je, kako to i sam voli reći, gotovo sa svima njima ‘frend’. Turki se za Hrvatski radio javljao i s brodova, iz improviziranih studija u restoranima, hotelskih soba i predvorja, javljao se u eter iz tame festivalskih back stageova, a na elanu koji ima i u trenucima kad radi pod uvjetima koji su daleko od savršenih, mnogi mu mogu samo zavidjeti.

Turki od veljače 2004. godine radi na Drugom programu Hrvatskoga radija, gdje uz svoj Music pub uređuje i komentira sve važnije glazbene manifestacije: koncerte, festivale, Porin, Doru, Eurosong te humanitarne akcije Hrvatske radiotelevizije, a  organizira i godišnju glazbenu Nagradu Music pub, koja od 2016. godine u kategoriji najboljega pjevača nosi naziv Oliver Dragojević – uz odobrenje samoga Olivera kad je gostovao u emisiji. Godinu dana poslije Nagrada Music pub u kategoriji najbolje pjevačice nosi naziv Tereza Kesovija, uz Terezin blagoslov“, napisala je o legendarnom uredniku te o nagradi i emisiji Music pub Klara Rožman.

Brojne nagrade koje je kroz dugogodišnji rad zaslužio dokazuju da je Turki jedan od najutjecajnijih glazbenih urednika naših prostora. Nagrađivan je Porinom, Kristalnim mikrofonom, posebnom nagradom “Status”, a između brojnih ostalih nagrada, posljednje je nagrađen za doprinos i promicanje kulturnih glazbenih vrijednosti za knjigu “Žene u glazbi, stihu i interpretaciji” (2022.) te godišnjom nagradom Hrvatske radiotelevizije za radijski dokumentarni serijal “Žene u glazbenoj industriji” (2022.). 

“Zlatko Turkalj pripada onim novinarima koji znaju svoj posao i koji u njemu prije svega uživaju. To punih trideset godina dokazuju autori i izvođači koji se rado odazivaju njegovim projektima, akcijama i emisijama znajući da ih svaki put očekuju zanimljivi razgovori i pristup temama koje slušatelje ne ostavljaju  ravnodušnima. Njegova novinarska posebnost koja ga razlikuje od ostalih radijskih urednika i voditelja je zapravo njegova izražajna osobnost, prepoznatljiv ugodan glas, kao i potpuna posvećenost istraživačkom radu, detaljna priprema i zaljubljenost u dobru glazbu. Jedan je od posljednjih radijskih ljudi koji u svojim emisijama gostima pristupa s poštovanjem, kao i brojnim slušateljima koji mu se redovito javljaju u njegov Music Pub”, svoje poštovanje prema Turkiju iskazao je i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

O tome koliko je važan njegov doprinos kroz emisiju Music pub često govore njegovi suvremenici, ali valja reći da je Zlatko svojom predanošću postao sinonim za kvalitetnu glazbu u Hrvatskoj i uzor generacijama koje već uče i onima koje će tek učiti od njegovog rada.

“Da mu se ime nađe među pitanjima Milijunaša, garant bi bilo negdje na početnim razinama, kad se prepreke lako prelaze, jer za Turkija znaju svi, makar mu i nije puno godina. Zato je ostavština njegova već sada velika. Zlatko Turkalj Turki dobri je duh hrvatske glazbe”, dovitljivo je prepoznao Siniša Pavić iz Novog lista.

Luksuzno vinilno izdanje “Music pub – 30 godina” možete kupiti u svim glazbenim prodavaonicama te na webshopu po cijeni od 250,00 kn. 

Foto: Music pub

(17)

Povodom 30 godina Music puba objavljeno trostruko vinilno izdanje